18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria - pasek na kartach artykułów

Kanibalizm u świń problemem hodowców. Główny Lekarz Weterynarii wydał wytyczne!

Hanna Komorowska-Bednarek
Hanna Komorowska-Bednarek
Kanibalizm u świń, czyli skłonność do obgryzania ogona i uszu to zmora rolników zajmujących się hodowlą trzody chlewnej. Problem jest na tyle powszechny, że Główny Lekarz Weterynarii wydał wytyczne dla rolników dotyczące przeprowadzania analizy ryzyka dotyczącej zagrożenia wystąpieniem obgryzania ogona u świń.

Spis treści

Kanibalizm u świń problemem wielu hodowców

Kanibalizm, czyli obgryzanie ogonów, a rzadziej uszu, to znany problem wśród hodowców. Zwierzęta pod wpływem wielu czynników obgryzają sobie ogony, doprowadzając do infekcji, powstawania ropni, głębokich ran (nawet do kości), a w efekcie obniżenia wartości stada, a nawet ich śmierci.

- Jest to problem powszechny, występujący głównie w dużych stadach, gdzie świnie są trzymane na matach. Tym komunikatem chcemy podnieść świadomość rolników

– mówił pracownik Wojewódzkiej Inspekcji Weterynaryjnej w Poznaniu w rozmowie z nami.

Co doprowadza do tego świnie?

Jak podaje Główny Lekarz Weterynarii, trzoda zagrożona jest kanibalizmem, jeśli nie jest odpowiedni jej dobrostan. Na destrukcyjne zachowania wpływa m.in. zbyt wysoka liczba świń w zagrodzie, brak dostępu do bieżącej i czystej wody, zbyt wysoka temperatura, które sprawiają u trzody frustracje i powodują niebezpieczne zachowanie. Gdy świnie konkurują o miejsce w zatłoczonej zagrodzie czy o pokarm, mogą wykazać zachowania takie jak obgryzanie świń, a to poważne zagrożenie dobrostanu całego stada. Aby zabezpieczyć trzodę przed zachowaniami kanibalistycznymi należy przede wszystkim zapewnić im dobre warunki bytowania, takie jak:

  • wystarczającą ilość jedzenia,
  • czystość w pomieszczeniach, w których są przetrzymywane,
  • stały dostęp do wody,
  • w miarę stałą temperaturę otoczenia,
  • brak ostrego światła,
  • odpowiednią zawartość chlorku soli w diecie,
  • materiały manipulacyjne, np. zawieszone drewniane przedmioty, które zaspokoją potrzebę rycia

Zestresowana trzoda obgryza sobie nawzajem ogony

- Kanibalizm wywoływany jest niedoborami żywieniowymi, w szczególności niedoborami błonnika, chlorku sodu (soli), białka całkowitego lub specyficznych aminokwasów, takich jak tryptofan. Świnie potrzebują odpowiedniej dawki błonnika, tj. co najmniej 4% dziennej dawki żywieniowej, np. jeżeli dzienna dawka żywieniowa na 1 loszkę wynosi 2,7 kg, to dzienne zapotrzebowanie na błonnik wynosi 100 g – podaje GIW.

Jak się okazuje, czynnikiem, który prowadzi prosto do kanibalizmu u trzody chlewnej, jest też brak higieny w zagrodach. Świnie, u których pokryte brudem jest powyżej 40 procent ciała wykazują większe skłonności kanibalistyczne. Główny Lekarz Weterynarii wskazuje też, że minimalnie raz dziennie stado powinno być oprzątane.

Kanibalizm u świń. Można temu zapobiec

Co mają zrobić gospodarze, gdy zauważą obgryzanie ogonów u swoich zwierząt? Główny Lekarz Weterynarii informuje, że by zapewnić odpowiednie warunki dla chorych świń, w gospodarstwie należy wyznaczyć tyle kojców, aby możliwe było przetrzymywanie w nich 2,5% świń w stadzie. Ponadto, jedno miejsce powinno być stale gotowe na przyjęcie świń. W kojcu przeznaczonym dla chorych zwierząt należy zapewnić:

  • miękką wyściółkę 2/3 podłogi np. maty gumowe, ściółka;
  • możliwość podniesienia lub obniżenia temperatury;
  • brak przeciągów;
  • zmniejszenie zagęszczenia o połowę

Dodatkowo okazuje się, że świnie, jak ludzie mają… różne charaktery i mogą być agresywne. Dlatego socjalizacja prosiąt zwiększa ich zdolności do szybkiego rozwiązywania problemów dotyczących ustalania hierarchii bez długotrwałej agresji. Socjalizacja polega na umożliwieniu dwóm lub więcej miotom mieszania, się jeszcze przed odsadzeniem prosiąt np. poprzez usunięcie bariery między kojcami. Zmniejszy to także stres związany z odsadzeniem.

Gdy już w danym stadzie wystąpi ten problem, należy zgłosić się do najbliższego wyspecjalizowanego w leczeniu trzody chlewnej weterynarza. Specjalista wówczas ocenia sytuację i wdraża odpowiednie leczenie. W ekstremalnych przypadkach kanibalizm w świń zgłaszany jest do Powiatowego Lekarza Weterynarii.

Więcej informacji dotyczących tego zjawiska można uzyskać na stronach powiatowych lekarzy weterynarii.

Kanibalizm u świń problemem hodowców. Główny Lekarz Weterynarii wydał wytyczne!

Kanibalizm u świń problemem hodowców. Główny Lekarz Weteryna...

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Czy ubezpieczanie upraw zyskuje na popularności?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wielkopolskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto