Nasza Loteria - pasek na kartach artykułów

Jak bezpiecznie zbierać grzyby? Odpowiada certyfikowany grzybiarz!

Hanna Komorowska-Bednarek
Hanna Komorowska-Bednarek
Wideo
od 16 lat
Choć jeszcze nie ma wysypu grzybów, można się go spodziewać w pierwszych tygodniach życia. Jak zbierać grzyby, aby się nie otruć? Opowiada certyfikowany grzybiarz.

Spis treści

Jak zbierać grzyby, aby się nie otruć?

Już niebawem lasy zmienią się w miejsce spacerów wielbicieli grzybów. Niestety, statystyki pokazują, że Polacy nie zawsze wykazują się zdrowym rozsądkiem, o czym świadczą liczne zatrucia. Co roku w Polsce odnotowuje się od 500 do 1000 przypadków zatruć grzybami. Prawie 60 osób z tego powodu umiera. Jedna trzecia ofiar to dzieci.

Jak więc zbierać bezpiecznie grzyby? Przede wszystkim z głową – odpowiada certyfikowany grzybiarz, Ewa Gidaszewska, która na co dzień prowadzi sprzedaż owoców, warzyw i grzybów na targu.

- Jak już idziemy do lasu, to trzeba wiedzieć, co się zbiera, trzeba te grzyby znać. Nie można zbierać wszystkich grzybów. Mało znający się grzybiarz zbiera tylko te, które zna. Borowika szlachetnego czy kozaka podejrzewam, że każdy zna. Problem jest w tym, że ludzie zbierają byle co i wkładają do koszyka trujaki. Kurki raczej nie pomylimy na pewno, bo jest bardzo podobna do lisówki, tyko że lisówka jest bardziej więcej pomarańczowa, a kurka zawsze jest żółta

– podaje przykłady E. Gidaszewska.

Najlepszym i najprostszym rozwiązaniem, jest zbieranie grzybów, co do których grzybiarze mają pewność. Przyjęło się też, że jadalne grzyby nie mają pod kapeluszem blaszek, tylko siateczkę. Grzyby mają wielu zwolenników. Znalazły miejsce w naszej tradycji kulinarnej ze względu na swój charakterystyczny smak. Niestety niektóre gatunki zawierają substancje silnie trujące dla człowieka.

Złote zasady dla grzybiarzy

  • Zbieraj wyłącznie grzyby, co do których nie masz wątpliwości, że są jadalne (warto korzystać z atlasów).
  • Zbieraj wyłącznie wyrośnięte grzyby . Zbieranie młodych owocników, bez wykształconych cech danego gatunku, to najczęstsza przyczyna tragicznych pomyłek.
  • Jeśli jesteś początkującym grzybiarzem, zbieraj tylko grzyby rurkowe. W tej grupie nie ma grzybów śmiertelnie trujących, więc ryzyko zatrucia jest dużo mniejsze niż w przypadku grzybów blaszkowych.
  • Nie stosuj błędnych metod rozpoznawania gatunków trujących, takich jak: zabarwienie cebuli na ciemno podczas gotowania z grzybami, ciemnienie srebrnej łyżeczki, gorzki smak (istnieją gatunki śmiertelnie trujące posiadające przyjemny, słodkawy smak np. Amanita phalloides, Amanita verna).
  • Zbieraj grzyby do koszyków lub pojemników przepuszczających powietrze. Nie używaj foliowych reklamówek – grzyby szybko się w nich psują, co grozi zatruciem.
  • Nigdy nie zbieraj grzybów, które rosną w rowach, na skraju lasu oraz w okolicach skupisk odpadów (np. przy zakładach produkcyjnych czy drogach o dużym natężeniu ruchu), ponieważ grzyby wchłaniają ze swego otoczenia metale ciężkie i inne zanieczyszczenia.
  • Nie zbieraj i nie niszcz grzybów trujących. Wiele z tych gatunków jest pod ochroną i stanowi część ekosystemu.
  • Jeśli masz wątpliwości, czy grzyb jest trujący czy jadalny, nie ryzykuj! Jeśli wątpliwości pojawią się później, skorzystaj z bezpłatnej porady w stacjach sanitarno-epidemiologicznych.
  • …oraz o kilku zasadach konsumpcji
  • Jedzenie grzybów, szczególne leśnych, jest niewskazane dla małych dzieci oraz osób cierpiących na zaburzenia układu pokarmowego.
  • Nie należy spożywać grzybów w zbyt dużych ilościach, ponieważ są ciężkostrawne. Może to być również niebezpieczne ze względu na stopień skażenia owocników metalami ciężkimi, które mogą kumulować się w naszych organizmach.
  • Nie należy spożywać grzybów na surowo – może to wywoływać dolegliwości trawienne i zatrucia. Pamiętaj, aby odpowiednio przyrządzić grzyby!
  • Pamiętaj, że niektóre rodzaje grzybów mogą powodować zatrucia w połączeniu z alkoholem! (np. borowik ponury, czernidlak pospolity)
  • Jeżeli po spożyciu grzybów pojawią się u Ciebie nudności, bóle brzucha, biegunka, skurcze mięśni, podwyższona temperatura – niezwłocznie wywołaj wymioty i zgłoś się do lekarza.

Jak rozpoznać zatrucie grzybami?

  • Jedzenie grzybów, szczególne leśnych, jest niewskazane dla małych dzieci oraz osób cierpiących na zaburzenia układu pokarmowego.
  • Nie należy spożywać grzybów w zbyt dużych ilościach, ponieważ są ciężkostrawne. Może to być również niebezpieczne ze względu na stopień skażenia owocników metalami ciężkimi, które mogą kumulować się w naszych organizmach.
  • Nie należy spożywać grzybów na surowo – może to wywoływać dolegliwości trawienne i zatrucia. Pamiętaj, aby odpowiednio przyrządzić grzyby!
  • Pamiętaj, że niektóre rodzaje grzybów mogą powodować zatrucia w połączeniu z alkoholem! (np. borowik ponury, czernidlak pospolity)
  • Jeżeli po spożyciu grzybów pojawią się u Ciebie nudności, bóle brzucha, biegunka, skurcze mięśni, podwyższona temperatura – niezwłocznie wywołaj wymioty i zgłoś się do lekarza

W przypadku zatrucia muchomorem sromotnikowym może nastąpić chwilowa poprawa samopoczucia, po której stan chorego gwałtownie się pogarsza. Lekarz wezwany w porę może uratować Ci życie!

Jeżeli nie jesteś pewien, czy grzyb, który znalazłeś, jest jadalny – nie ryzykuj! Nawet najbardziej doświadczonym grzybiarzom przytrafiają się pomyłki, które mogą być tragiczne w skutkach!

Jak bezpiecznie zbierać grzyby? Odpowiada certyfikowany grzybiarz!

Jak bezpiecznie zbierać grzyby? Odpowiada certyfikowany grzybiarz!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wielkopolskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto