Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Gospodynie z Dobrzycy zorganizowały warsztaty kulinarne dla dzieci i młodzieży w czasie ferii

Sandra Perlińska
Dobrzyca. Warsztaty kulinarne 2017
Dobrzyca. Warsztaty kulinarne 2017 Sandra Perlińska
Gofry, sałatka owocowa i pączki - w tak smaczny sposób minęły ferie zimowe w Dobrzycy.

Gospodynie z KGW w Dobrzycy: Halina, Ania, Cecylia, Mieczysława i Romka po raz kolejny zorganizowały warsztaty kulinarne dla dzieci i młodzieży w Dobrzycy, podczas ferii zimowych.
Tym razem w zajęciach wzięła udział nie tylko młodzież, ale i dziewczyny z Fundacji Aktywności Lokalnej, która wkrótce rozpocznie swoją działalność również w powiecie pleszewskim.

Panie z Koła Gospodyń Wiejskich nie tylko zorganizowały pyszny poczęstunek, ale i nauczyły dzieci i młodzież jak w łatwy sposób przygotować deser.
Podczas warsztatów zaserwowano: sałatkę owocową, gofry i pączki, które podbiły serca kulinarnych smakoszy.

A oto oryginalny przepis na pączki, serwowane podczas warsztatów.

Pączki

Składniki:
0,75 kg mąki
8 żółtek
10 dag drożdży
0,5 kostki margaryny (roztopić)
0,5 l mleka
cukier - maks 1 szklanka
Wykonanie:
Żółtka dobrze ubić na sztywno. Drożdże rozpuścić, aż do wyrośnięcia. Wszystko razem wyrobić. Potem dodać tłuszcz (może być letni). Wszystko wyrobić i zostawić do wyrośnięcia.
Z ciasta wykrawać szklanką kółka, na środek kłaść ulubione powidła i "kulać" pączki.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wielkopolskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto