Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

ZSU-G : Konkurs z sumem i królikiem w roli głównej

Irena Kuczyńska
ZSU-G w Pleszewie Hubert Tanaś i Roksana Rachwalska na konkursie w Warszawie
ZSU-G w Pleszewie Hubert Tanaś i Roksana Rachwalska na konkursie w Warszawie ZSU-G w Pleszewie
Zespół Szkół Usługowo - Gospodarczych w Pleszewie odniósł sukcesy na konkursach w stolicy. Chodziło o potrawy z suma i z królika. W drugim konkursie w roli głównej była kawa. W jury był m.in. Karol Okrasa.

W dniu 4 grudnia br w Centrum Techniki Kulinarnej w Warszawie odbył się VII Ogólnopolski Konkurs Szkół Gastronomicznych "Kuchnia Polska w Tradycji Świąt Bożego Narodzenia 2015" wraz z eliminacjami do I Ogólnopolskiej Olimpiady Kawy.

Pierwszy etap konkursu odbył się w listopadzie. Polegał na sporządzeniu przystawki z suma oraz dania głównego z królika z dodatkiem jednej z wybranych kasz z dodatkiem dowolnego wina (białe, czerwone lub porto). Gotowe dania należało sfotografować i wraz z dokładnym opisem wysłać Jury konkursowemu. Spośród wielu nadesłanych zgłoszeń wyłoniono 14 zespołów ze szkół z całej Polski, a wśród najlepszych znalazł się także zespół z ZSU-G w Pleszewie.

W ubiegły piątek, w Warszawie na Ogólnopolskim Turnieju Szkół Gastronomicznych szkołę reprezentowali: Roksana Rachwalska i Hubert Tanaś z klasy IIA ZSZ, a w eliminacjach do Olimpiady Kawy - Benia Suplika z klasy 3 THF. Uczniowie w ramach konkursu musieli wykonać zadanie techniczne - sos holenderski, który zachwycił Jury dobrym smakiem.

Zadaniem głównym było przygotowanie przystawki z suma i dania zasadniczego z królika. Zmagania młodych adeptów sztuki kulinarnej uważnie obserwowali i oceniali znani szefowie kuchni min. Karol Okrasa, Kurt Scheller, Giancarlo Russo, Mirosław Reszczyk, Marcin Jabłoński i wielu innych, a Jury przewodniczył Pan Mariusz Nowicki - szef kuchni Hotelu Mościcki. Roksana i Hubert doskonale poradzili sobie ze stresem i wykonali zadanie w określonym regulaminowo czasie 90minut.

W eliminacjach do Olimpiady Kawy należało się wykazać nie tylko wiedzą teoretyczną o kawie, ale także umiejętnościami manualnymi takimi jak zaparzanie idealnego espresso i cappuccino na czas. Ostatnia konkurencja- Cup Casting polegała na wybraniu jednej spośród trzech filiżanek kawy o innym smaku niż pozostałe, w pięciu seriach.

Konkurs zorganizował Zespół Szkół Gastronomicznych im. E.Pijanowskiego w Warszawie. Grupa Dora Metal, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni I Cukierni oraz firma Apro Trade/Akademia Kawy.

Wszyscy uczestnicy otrzymali drobne upominki, pamiątkowe medale i certyfikaty uczestnictwa w turnieju.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wielkopolskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto