Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Międzynarodowy półmaraton w Kościanie - przygotowania

Anna Szklarska-Meller
Edward Strzymiński i Roman Talikadze prezentują wzór medalu
Edward Strzymiński i Roman Talikadze prezentują wzór medalu A. Szklarska-Meller
Przygotowania do jubileuszowego, dziesiątego kościańskiego międzynarodowego półmaratonu idą pełną parą. Zwody wystartują 9 listopada, dzień wcześniej odbędzie się święto bigania dla uczniów podstawówek i gimnazjów. W tym roku, ze względu na jubileusz, półmaraton będzie miał szczególną oprawę.

- Już wiemy, że liczba uczestników międzynarodowego półmaratonu w Kościanie będzie rekordowa. Lista starowa jest zamknięta, na razie udział potwierdziło ponad półtora tysiąca zawodników - mówi Roman Tlikadze, dyrektor biegu. - Kiedy zaczynaliśmy dziesięć lat temu na starcie stanłęo prawie 300 biegaczy, w tym troje mieszkańców naszego powiatu. W tym roku spodziewamy się 160 zawodników z kościańskiego.

Wiadomo, że w Kościanie pojawi się czołówka polskich biegaczy długodystansowych, będą także zawodnicy z Kenii, Ukrainy, Nemiec i Holnadii. Nad ich bezpieczeństwaem czuwać ma około steka strażaków, ratowników medycznych, policjantów. - Bieg cieszy się uznaniem sportowców, trasa prowadząca ulicami Kościana jest dość szybka. W 2012 roku został na niej osiągnięty drugi wynik w Polsce. Szybciej, o osiemnaście sekund, zawodnik z Kenii przebiegł tylko półmaraton warszawski - dodaje Roman Talikadze.

Z okazji jubileuszu organizatorzy przygotowali też specjalne medale. - Będą miały kształt powiatu kościańskiego - zdradza Edward Strzymiński, przewodniczący komitetu organizacyjnego półmaratonu. - Specjalne nagrody dostaną również osoby, które wystartowały we wszystkich dzesięciu biegach. Takich zawodników jest dziewięciu, w tym Wojciech Florkowski, syn patrona biegu, Henryka Florkowskiego.

Podobnie, jak w poprzednich latach dzień wcześniej, czyli 8 listopada pobiegną uczniowie, odbędzi esię także marsz nordic walking. Półmaratonowi towarzyszyć będzie zas bieg na 6,5 kilometra. Dla zawodników i kibiców dodatkową atrakcją będzie zupa gulaszowa, przygotowana przez teatr kulinarny Krzysztofa Górskiego.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Wywiad z prezesem Jagiellonii Białystok Wojciechem Pertkiewiczem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wielkopolskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto