Zestaw obiadowy, który dzisiaj polecam, przygotowuję wówczas, kiedy zależy mi na szybkim jego wykonaniu. Wykorzystuję wtedy jak najwięcej półproduktów. Nie oznacza to jednak, że obiad będzie niedobry. Zaczynam od zupy, a będzie to zupa, którą nazwałam „fantazja”. Obieram cebulę i czosnek, płuczę i drobno siekam. Boczek kroję w kostkę i podsmażam na oliwie, dokładam cebulę, czosnek i duszę 5 minut. Następnie dodaję białą fasolę konserwową wraz z zalewą, wlewam bulion i gotuję na małym ogniu 10 minut. Sparzam pomidory, obieram ze skórki, kroję w kostkę, dodaję do zupy i gotuję kolejne 5 minut. Przed podaniem zupę łączę ze śmietaną, doprawiam pieprzem i solą do smaku, posypuję drobno posiekaną zieleniną. Zupę podaję z pszennym pieczywem.
Jako drugie, równie szybkie w przygotowaniu danie, to biała w piwnym sosie. Piwo wlewam do płaskiego rondelka i zagotowuję. Do wrzącego piwa wkładam białą kiełbasę, tak, aby cała była przykryta i podgrzewam ją 15 minut na bardzo małym ogniu. Piwo nie może w tym czasie wrzeć, tylko lekko „mrugać”. Cebulę obieram, płuczę, drobno siekam i lekko podsmażam na smalcu. Następnie oprószam mąką, zrumieniam, zalewam piwem, w którym gotowała się kiełbasa i dokładnie mieszam. Mieszając zagotowuję. Sos doprawiam sokiem z cytryny i przyprawami wg upodobania. Wcześniej wyjętą z piwa kiełbasę, kroję na ukośne plastry i zalewam gorącym sosem.
Zupa fantazja (na 4 osoby)
50 dag białej fasoli konserwowej, 25 dag boczku, 60 dag pomidorów, 15 dag cebuli, 3 ząbki czosnku, 4 szklanki bulionu, pół szklanki śmietany, łyżka oliwy, sól i pieprz do smaku, zielona pietruszka.
Biała w piwnym sosie
(na 4 osoby)
60 dag białej kiełbasy, 3 szklanki jasnego piwa, 2 cebule, łyżka smalcu, łyżka mąki pszennej, sok z cytryny i przyprawy do smaku.
Ekspresowa pizza z cukinii
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?