W dniach 23-24 kwietnia 2015 r. w Poznaniu odbył się XVIII Ogólnopolski Turniej Piekarski im. Anny Butki. W turnieju brało udział 20 najlepszych uczniów w Polsce uczących się w zawodzie piekarz.
ZSU-G reprezentowali: Karol Niedziela i Przemysław Kasprzak z klasy 3 a ZSZ, którzy praktycznej nauki zawodu uczą się u Grzegorza Mikołajczaka w piekarni „Miko” ul. Poznańska w Pleszewie.
Do zadań turniejowych należało: kształtowanie, fermentacja i wypiek pieczywa półcukierniczego (chałki, rogale, drożdżówki), pieczywa wyborowego (bułki zwykłe, plecionki, knyple lub kajzerki) oraz eksponat artystyczny.
Ze specjalnie przygotowanego ciasta należało uformować eksponat artystyczny – wystawienniczy w postaci chleba okolicznościowego, świątecznego, weselnego (kształt np. dowolnej figury, herbu, godła, przedmiotu, rośliny, zwierzęcia).
Ocenie podlegała również ustna prezentacja wyrobów z uwzględnieniem oceny jakości surowca i półproduktu, wyrobu gotowego oraz metod i technik wykorzystywanych podczas wykonywania zadania.
Rywalizujący uczniowie przygotowali piękne eksponaty ale najwyższą punktację za całość wykonanych zadań uzyskali kolejno: reprezentant Poznania, Lublina, Wrześni, Radomia.
Karol Niedziela I Przemek Kasprzak przywieźli z Poznania dyplomy i medale finalistów ogólnopolskiego turnieju, zwolnienie z części teoretycznej egzaminu zawodowego, fajne nagrody rzeczowe i wiele wrażeń i doświadczeń zawodowych.
Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?