Proponuję nieskomplikowane dwa dania obiadowe. Na początek szybka kartoflanka. Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w dużą kostkę, dodać marchewkę pokrojoną w drobną kostkę, zalać wrzątkiem i gotować 20 minut. Przyprawić. Cebulę posiekać, poddusić w maśle. Z mąki i tłuszczu z cebulą zrobić rumianą zasmażkę, dodać do zupy i zagotować. Posypać posiekaną natką i podawać.
Na drugie polecam bardzo smakowite omlety z porami i pomidorami. Zwracam uwagę na użyte do potrawy, a lekceważone w kuchni otręby pszenne, w których zawarte jest całe bogactwo skrobi i witamin. Dwie łyżki drobnych otrębów pszennych zmieszać należy z mąką i mlekiem, szczyptą soli oraz cukru, potem odstawić, żeby napęczniały. Pory umyć i pokroić na bardzo cienkie plasterki. Rozgrzać pół łyżki oliwy, podsmażyć pory, dodać 2-3 łyżki wody i dusić 5 minut pod przykryciem. Pomidory umyć, sparzyć, obrać ze skóry, pokroić na cząstki. Dusić krótko pod przykryciem w sosie własnym, doprawić solą i pieprzem. Jaja roztrzepać, połączyć z otrębami, mąką i mlekiem, przyprawić. Patelnię posmarować oliwą i usmażyć cztery omlety. Wyłożyć je na talerze, nałożyć pory i złożyć na pół. Przybrać pomidorami, posypać szczypiorkiem i parmezanem.
Szybka kartoflanka
(na 4 osoby)
4 ziemniaki, marchewka, cebula, po 2-3 łyżki mąki i masła roślinnego, listek laurowy, ziele angielskie, łyżka maggi, majeranek, natka pietruszki, pieprz, sól.
Omlet z porami
i pomidorami
(na 4 osoby)
20 dag porów, 30 dag pomidorów (mogą być te w całości z puszki), łyżka oliwy, 2 łyżki startego parmezanu, 2 łyżki drobnych otrębów pszennych, 2 łyżki mąki, pół szklanki mleka, łyżka pokrojonego szczypiorku, 4 jaja, cukier, sól, pieprz.
Leczo warzywne. Przepis na obiad bez mięsa
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?