Przepisy na grilla: Jak przygotować najlepsze dania z rusztu [TOP 10]
Żeberka z grilla [PRZEPIS]
Składniki: 1 kg żeberek, 500 ml piwa, 1 łyżeczka sosu piri-piri, 2 średnie cebule, 4 liście laurowe, 5 kulek ziela angielskiego, kilka ziaren jałowca, sól, pieprz do smaku. Sos do smarowania: pół szklanki marynaty z żeberek, 4 łyżki oleju, 3 wyciśnięte ząbki czosnku, 1 łyżeczka sosu piri-piri, 1 łyżka miodu Sposób przygotowania: Do piwa dodać sos piri-piri, pokrojoną w cząstki cebulę, wszystkie przyprawy i całość wymieszać w misce z pokrojonymi na porcje żeberkami. Przełożyć do garnka, ugnieść i wstawić do lodówki na 24 godziny. Wszystkie składniki sosu do smarowania dokładnie wymieszać. Żeberka odsączyć z marynaty, posmarować sosem i grillować z obu stron na złoty kolor. Podczas grillowania ponowić smarowanie. Żeby dodatkowo wzmocnić ostrość, podawać z sosem. Więcej przepisów, smaczne miejsca - sprawdź nasz serwis specjalny!