- Polagra to polskie, narodowe święto rolnictwa - mówił Marek Sawicki. - Mówi się, że lekarze nie zajmują się zdrowiem, ale leczeniem chorób. A na nasze zdrowie wpływać mają właśnie przetwórcy i producenci. Bo o zdrowiu w dużej mierze decyduje to, co jemy. Polska produkcja uchodzi w Europie i świecie za wyjątkową, bo opartą na tradycyjnych metodach. Wciąż produkujemy jedną z najlepszych, najzdrowszych i najbardziej bezpiecznych żywności w Europie.
I tym właśnie chwalą się wystawcy targów Polagry, Gastro Trendy i Smaki Regionów. Do czwartku na zwiedzających czekają przedstawiciele blisko 500 firm z branży spożywczej. W poniedziałek, podczas pierwszego dnia imprezy, stoiskowe lady uginały się pod ciężarem jedzenia. Każdy mógł spróbować różnego rodzaju wyrobów - wędlin, serów, chleba, produktów mleczarskich, przetworów owocowych, ciast, nalewek czy wina.
W ramach targów Smaki Regionów każde z szesnastu województw promuje swoje specjały. Wielkopolskę licznie prezentują rzeźnicy i wędliniarze. Zapach wędzonej kiełbasy, pieczonego udźca czy pasztetu rozchodzi się po całym pawilonie.
- Jestem przedstawicielem piątego, a mój syn szóstego pokolenia naszej firmy - mówi Hieronim Maryniak z rodzinnej firmy Dr Maryniak ze Skórzewa. - I od pokoleń proponujemy naszym klientom wędliny tradycyjnie produkowane, naturalne, tzn. bez żadnych chemicznych dodatków polepszających ich smak, zapach, trwałość. Stosujemy metody, które znane były jeszcze wtedy, kiedy w domach nie było lodówek. Wędliny wisiały w spiżarniach i musiały wytrzymać dłuższy okres. Każda z wędzonych rzeczy dojrzewała, wysychała i wciąż była smaczna. Tak jest i teraz.
Nasz region reprezentują na targach także takie produkty, jak np. andruty kaliskie, rogale świętomarcińskie, wielkopolski ser smażony, gzik, szare kluski czy ciemne piwo Fortuna.
Jednak targi Polagra-Food to nie tylko rodzime przysmaki, ale i produkty zagraniczne. Na MTP obecni są przedstawiciele firm z m.in. Litwy, Niemiec, Grecji, Włoch, Armenii czy Sri Lanki.
Pierwszy dzień Polagry, poza degustacjami, upłynął pod znakiem wielu atrakcji. W ramach XVI Forum Rzemieślników Piekarstwa i Cukiernictwa eksperci zdradzili kilka tajników swojej pracy. Odbyły się pokazy figur z czekolady. Cukiernicy prezentowali również przeróżne wzory ciastek i deserów.
Na terenie MTP odbył się także organizowany przez firmę Unilever Foodsolutions konkurs kulinarny Primerba Cup. Zadaniem dwuosobowych drużyn było przygotowanie dania głównego z górki cielęcej z dowolnym rodzajem ziemniaków oraz ciepłej zakąski wegetariańskiej z wykorzystaniem bakłażana i pomidorów. Zwycięzca otrzymał czek o wartości 10 tysięcy zł oraz nominację do Kulinarnego Pucharu Polski 2011. Tegoroczna edycja Pucharu będzie miała miejsce we wtorek w pawilonie 6A.
Zwiedzający mogli także przyglądać się pracy młodych baristów - ekspertów od parzenia kawy. Przedstawiciele znanych sieci kawowych rywalizowali ze sobą podczas Olimpiady Kawy - Mistrzostw Polski Sieci Kawowych.
Przez cały dzień trwał również Światowy Kongres Piekarzy oraz seminaria i konferencje dla specjalistów z branży wyrobów i technologii spożywczych, gastronomii oraz opakowań i logistyki.
Dzisiejszy dzień targowy zapowiada się równie atrakcyjnie. W programie jest m. in. Puchar Świata w Piekarstwie, Kulinarny Puchar Polski oraz finał Olimpiady Kawy.
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?