Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Piła - Kucharze to elita, a łosoś to wyzwanie

Dorota Bonzel
Robert Sowa nie tylko udzialał cennych rad, ale też włączył się w gotowanie
Robert Sowa nie tylko udzialał cennych rad, ale też włączył się w gotowanie Fot. Dorota Bonzel
To była niecodzienna lekcja gotowania. Pod okiem mistrza kuchni Roberta Sowy (znanego m.in. z porannego pichcenia w programie „Dzień dobry TVN”) i jego współpracowników: Grzegorza Łapanowskiego i Konrada Birka młodzież z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Pile uczyła się przygotowywać łososia norweskiego. Przyszli kucharze pokazem byli zachwyceni. Czy jednak pójdą w ślady mistrzów? Może im się udać, bo mistrz Sowa przekazał im cenną wskazówkę, jak osiągnąć sukces...

– Trzeba trenować, trenować i jeszcze raz trenować – radził.

Czy jednak taka ciężka praca się opłaca? Mistrz zapewniał, że tak. – Kucharze to elitarna grupa, a w 2020 roku szef kuchni to będzie najbardziej poszukiwany pracownik – zachęcał młodzież do kształcenia się w tym zawodzie.

Pilskich uczniów o trafności wyboru zawodu nie trzeba, jak się okazuje, wcale przekonywać. Do gastronomika – kiedyś nie cieszącego się aż tak wielką popularnością – przychodzą chętnie. Dość powiedzieć, że w szkole kształci się ponad setka przyszłych kucharzy. Uczniowie chętnie startują w ogólnopolskich projektach. „Zdrowa szkoła”, która swoją trzecią edycję zainaugurowała wczoraj w Pile, jest jednym z nich. Wielkie wyróżnienie szkoła osiągnęła także w ogólnopolskim konkursie „Zgotuj sobie sukces”, zajmując w ubiegłym roku III miejsce w Polsce, a w tym roku docierając do półfinału.

Robert Sowa był zachwycony takim sposobem nauki i, żeby rozpalić w młodych kucharzach zapał jeszcze większy, w towarzystwie trzech nauczycielek, zabrał się za przygotowywanie potraw z łososia. Wyszło przesmacznie! Na pierwszym talerzu znalazło się apetycznie wyglądające sushimi czyli surowa ryba w ćwikle z mnóstwem przypraw, na drugie danie były szaszłyki, a na trzecim talerzu pieczony łosoś w sosie. – Młodzież była pod wrażniem – chwaliła lekcję Janina Kubich, kierownik praktyk. – Sama też się wiele nauczyłam – przyznała.

Uczniowie z pilskiego gastronomika znajdują zatrudnienie w hotelach i restauracjach całej Polski. Nic dziwnego, skoro biorą lekcje u mistrzów!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Najatrakcyjniejsze miejsca do pracy zdaniem Polaków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wielkopolskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto