– Trzeba trenować, trenować i jeszcze raz trenować – radził.
Czy jednak taka ciężka praca się opłaca? Mistrz zapewniał, że tak. – Kucharze to elitarna grupa, a w 2020 roku szef kuchni to będzie najbardziej poszukiwany pracownik – zachęcał młodzież do kształcenia się w tym zawodzie.
Pilskich uczniów o trafności wyboru zawodu nie trzeba, jak się okazuje, wcale przekonywać. Do gastronomika – kiedyś nie cieszącego się aż tak wielką popularnością – przychodzą chętnie. Dość powiedzieć, że w szkole kształci się ponad setka przyszłych kucharzy. Uczniowie chętnie startują w ogólnopolskich projektach. „Zdrowa szkoła”, która swoją trzecią edycję zainaugurowała wczoraj w Pile, jest jednym z nich. Wielkie wyróżnienie szkoła osiągnęła także w ogólnopolskim konkursie „Zgotuj sobie sukces”, zajmując w ubiegłym roku III miejsce w Polsce, a w tym roku docierając do półfinału.
Robert Sowa był zachwycony takim sposobem nauki i, żeby rozpalić w młodych kucharzach zapał jeszcze większy, w towarzystwie trzech nauczycielek, zabrał się za przygotowywanie potraw z łososia. Wyszło przesmacznie! Na pierwszym talerzu znalazło się apetycznie wyglądające sushimi czyli surowa ryba w ćwikle z mnóstwem przypraw, na drugie danie były szaszłyki, a na trzecim talerzu pieczony łosoś w sosie. – Młodzież była pod wrażniem – chwaliła lekcję Janina Kubich, kierownik praktyk. – Sama też się wiele nauczyłam – przyznała.
Uczniowie z pilskiego gastronomika znajdują zatrudnienie w hotelach i restauracjach całej Polski. Nic dziwnego, skoro biorą lekcje u mistrzów!
Strefa Biznesu: Najatrakcyjniejsze miejsca do pracy zdaniem Polaków
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?