Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Pierogi z białą kapustą według Ewy Wachowicz. Nietypowy i niezwykle prosty farsz rozpływa się w ustach

Anna Moyseowicz
Anna Moyseowicz
Pierogi z białą kapustą mają niezwykle prosty skład.
Pierogi z białą kapustą mają niezwykle prosty skład. freeskyline/Getty Images
Delikatne, sycące i składające się z zaledwie kilku składników – pierogi z białą kapustą według Ewy Wachowicz to propozycja dla tych, którzy lubią tradycyjne smaki. Nie jest to danie tak popularne w całej Polsce, jak pierogi ruskie czy z mięsem, lecz warto ich spróbować. Sprawdzą się na obiad, ale też zaskoczą gości podczas rodzinnego przyjęcia. Sprawdź przepis na pierogi z kapustą białą.

Spis treści

Pierogi z białą kapustą według Ewy Wachowicz są proste w wykonaniu, tanie i idealne na chłodne, jesienne dni. Do wykonania farszu potrzebne są przede wszystkim biała kapusta i cebula, a ciasto na pierogi wykonuje się w tradycyjny sposób. Takie połączenie nie może się nie udać!

Pierogi ze słodkiej kapusty – przepis Ewy Wachowicz

Liczba porcji: ok. 5 - 6 porcji
Czas przygotowania: ok. 1 godziny 30 minut
Stopień trudności: średni

Czytaj też: Ciasto na pierogi jak u babci. Przepis na tradycyjne ciasto na co dzień i na Boże Narodzenie. Dwa składniki są najważniejsze

Składniki

Ciasto na pierogi:

  • 0,5 kilograma mąki,
  • 100 mililitrów ciepłej wody,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka oliwy.

Farsz:

  • 1/4 główki białej kapusty,
  • 1 cebula,
  • 5 łyżek masła klarowanego,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • sól,
  • pieprz.

Dodatkowo:

  • cebula zrumieniona na maśle

Jak zrobić pierogi z białą kapustą według Ewy Wachowicz?

  1. Mąkę należy przesiać na stolnicę i dodać wrzątek, mieszać nożem.
  2. Wbić jajko i dolać oliwę. Posiekać nożem i dobrze wyrobić.
  3. Przykryć ciasto miską i odstawić.
  4. Kapustę posztakować, a następnie obgotować. Wystudzić ją i odcedzić.
  5. Cebulę drobno pokroi i podsmażyć na maśle. Dodać do niej kapustę. Smażyć i doprawić.
  6. Ciasto podzielić na kawałki i rozwałkować. Wycinać szklanką krążki.
  7. Na kawałki ciasta nakładać farsz i sklejać.
  8. Pierogi gotować partiami w posolonym wrzątku.
  9. Po wypłynięciu pierogów, gotować je jeszcze przez około minutę.
  10. Pierogi przekładać do miski z zimną wodą i odcedzać.
  11. Przekładać na półmisek i polać zrumienioną cebulą.

Ewa Wachowicz od lat związana jest z gotowaniem

Kariera Ewy Wachowicz rozpoczęła się od wyborów miss. Wygrała konkurs na Miss Małopolski, a w 1992 roku Miss Polonia. W konkursie Miss World otrzymała tytuł III wicemiss świata.

Wachowicz otrzymała propozycję sekretarza prasowego rządu Waldemara Pawlaka, którą przyjęła.

Pracowała niemal 24 godziny na dobę i udowodniła, że do polityki informacyjnej rządu wnosi nie tylko nienaganną figurę (podczas pracy za biurkiem przytyła zresztą 5 kilogramów...) i szeroki uśmiech, ale także zupełnie nową jakość – media w końcu zauważyły, że nie jest tylko „mikrofonem na długich nogach”. Z URM-em rozstała się wraz z dymisją gabinetu – podaje strona ewawachowicz.pl.

Młoda miss otrzymała pracę jako spikerka w stacji Polsat i prowadziła program „100 procent dla stu”. Kolejno założyła własną firmę Promiss, zostając tym samym producentką telewizyjną. To właśnie ona wyprodukowała „Podróże kulinarne Roberta Makłowicza”. Przez dwa lata prowadziła program o przygotowywaniu deserów „Domowa kawiarenka”. Jest producentką i prowadzącą program „Ewa gotuje”, gdzie dzieli się przepisami, tłumacząc jak wykonać różnorodne dania.

Poznaj przepisy sławnych kucharzy

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Pierogi z białą kapustą według Ewy Wachowicz. Nietypowy i niezwykle prosty farsz rozpływa się w ustach - Strona Kuchni

Wróć na wielkopolskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto