Krewetki aglio olio
Składniki:
krewetki 16/20 – 6szt. ok.0,3 kg
czosnek – 1 ząbek
papryka czuszka- 1/3szt
masło 0,01 kg
oliwa z oliwek. 0,01 l
sól, pieprz, kolendra
Sposób przygotowania:
Kamionkę wkładamy do piekarnika na 200 st. Krewetki obieramy z pancerza (zostawiamy ogon), odcinamy głowotułów, nacinamy odwłok, aby usunąć przewód pokarmowy (cienką nitkę).
Następnie kroimy czosnek i czuszkę w cienkie plastry, liście kolendry siekamy niekoniecznie drobno. Na patelnię nakładamy masło i oliwę z oliwek, czekamy aż się rozgrzeje patelnia, dodajemy krewetki przyprawiamy solą i pieprzem.
Obsmażamy z dwóch stron, dodajemy czosnek i czuszkę, smażymy ok. 30 sek. Wyjmujemy kamionkę, układamy na talerzu, nakładamy krewetki i posypujemy kolendrą.
Poleca: Jakub Ignyś, Sous Chef w restauracji Mosaica
Plac Andersa 3, 61-894 Poznań
Więcej przepisów? Zobacz nasz kulinarny serwis
Jaki alkohol wybierają Polacy?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?