Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Książka Kucharska - Krem z pieczonego selera

Redakcja
Zobacz przepis na krem z pieczonego selera. To prawdziwe dzieło sztuki kulinarnej.

Krem z pieczonego selera z chipsem z boczku, ziołowym twarożkiem i olejem z pestek dyni
Składniki:

1 seler ok. 400g
czosnek 2 ząbki
oliwa
oregano
rosół lub inny bulion np. warzywny 300 ml
boczek cienko pokrojony - 2 plastry
twarożek 30g
śmietana 5ml
koperek 2 gałązki
cytryna kilka kropli

Przepis:

Selera obieramy i kroimy w kostkę, układamy na blaszkę i skrapiamy oliwą, i obsypujemy oregano i solą, pieczemy w temp. 160°C aż do miękkości. Po upieczeniu wrzucamy seler do wysokiego naczynia dolewamy bulion (na początku nie cały) i blendujemy. Gęstość kremu ustalamy dodając bulion do selera. Boczek układamy między dwoma kawałkami papieru, nakładamy na obciążenie i w temp. 220°C pieczemy przez 10 min. Twarożek, śmietanę, posiekany koperek i sok z cytryny łączymy, formując małe kulki, które układamy na dnie miski.

Poleca:
Łukasz Grzesik

Szef kuchni City Kitchen - restauracja w hotelu City Solei Boutique Hotel, ul. Wenecjańska 10, Poznań

Więcej przepisów? Zobacz nasz kulinarny serwis

od 18 latnarkotyki
Wideo

Jaki alkohol wybierają Polacy?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wielkopolskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto