Krem z pieczonego selera z chipsem z boczku, ziołowym twarożkiem i olejem z pestek dyni
Składniki:
1 seler ok. 400g
czosnek 2 ząbki
oliwa
oregano
rosół lub inny bulion np. warzywny 300 ml
boczek cienko pokrojony - 2 plastry
twarożek 30g
śmietana 5ml
koperek 2 gałązki
cytryna kilka kropli
Przepis:
Selera obieramy i kroimy w kostkę, układamy na blaszkę i skrapiamy oliwą, i obsypujemy oregano i solą, pieczemy w temp. 160°C aż do miękkości. Po upieczeniu wrzucamy seler do wysokiego naczynia dolewamy bulion (na początku nie cały) i blendujemy. Gęstość kremu ustalamy dodając bulion do selera. Boczek układamy między dwoma kawałkami papieru, nakładamy na obciążenie i w temp. 220°C pieczemy przez 10 min. Twarożek, śmietanę, posiekany koperek i sok z cytryny łączymy, formując małe kulki, które układamy na dnie miski.
Poleca:
Łukasz Grzesik
Szef kuchni City Kitchen - restauracja w hotelu City Solei Boutique Hotel, ul. Wenecjańska 10, Poznań
Więcej przepisów? Zobacz nasz kulinarny serwis
Jaki alkohol wybierają Polacy?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?