WIDEO. Roman Drzeżdżon o kaszubskich zwyczajach i tradycjach wielkanocnych
Wielkanoc na Kaszubach
Przygotowania do Wielkiego Tygodnia i świąteczne obchody poprzedzał długi czas ścisłego postu. Podstawą codziennego pożywienia były suchy chleb, ziemniaki, żur, śledzie, proste dania bez dodatku tłuszczu. Taka dieta dawała się we znaki zarówno biednym jak i bogatym...
O przysłowiowym wręcz przywiązaniu do tradycji postu na Kaszubach świadczą przekazy o usuwaniu na ten czas z domów patelni i rondli, które wracały do kuchni dopiero w Wielką Sobotę, po symbolicznym obrzędzie „chowania żuru".
Z kolei oblewanie się wodą to nowy na Pomorzu zwyczaj (przyjęty z innych regionów Polski), podobnie jak urządzanie w ogrodach zajęczych gniazd ze słodyczami dla dzieci (obyczaj przeniesiony z Niemiec).
Użycie zielonych gałązek w zwyczajach i obrzędach ma do dziś głęboki sens przywrócenia wszystkim sił witalnych. Samo jajko zaś pozostało niezmiennym symbolem odradzającego się życia
Kim jest Roman Drzeżdżon?
Roman Drzeżdżon to znany kaszubski prozaik, poeta, satyryk i publicysta, jeden z założycieli kaszubskiej grupy literackiej ZYMK.
Jego publikacje ukazują się m.in. w czasopiśmie „Pomerania”. Jest również współautorem „Słowniczka polsko-kaszubskiego” oraz antologii poezji kaszubskiej „Dzëczé gãsë”. Za swoją pracę na rzecz promocji Kaszub został uhonorowany m.in. Skrą Ormuzdową.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?