Zbliża się TŁUSTY CZWARTEK - 11 lutego 2021. Gospodynie w Łomnicy pieką pyszne pączki
Świeże pączki w tłusty czwartek z wielu wystaw kuszą Cię, przed laty śpiewały „Filipinki”
Tak też jest dzisiaj. Kupujemy lub pieczemy je sami. Gospodynie w Łomnicy mówią, że takich pączków przygotowanych przez siebie w zaciszu domowym nie zastąpią te kupione w sklepach. Już dzisiaj w wielu domach rozchodzą się zapachy pieczonych puszystych pączków bo z godnie z polską tradycją, w Tłusty Czwartek powinniśmy zjeść przynajmniej jednego pączka, a będzie to gwarancją szczęścia i pomyślności w kolejnym roku .
Składniki na pączki
- 1 kg mąki pszennej - około 6 szklanki
- 1/2 litra ciepłego mleka
- 8 żółtek
- 5-6 czubatych łyżek cukru
- 50 g świeżych drożdży
- 100 g masła
- szczypta soli
- 3 łyżki spirytusu lub rumu (nie koniecznie)
- 1,5 kg smalcu do smażenia pączków
Składniki na lukier cytrynowy
- 6 łyżek soku z cytryny - dozować
- ok. 250 g cukru pudru
Składniki połączyć i dobrze utrzeć - polukrować paczki.
Pozostałe dodatki
- marmolady do nadziewania pączków
- kandyzowanej skórki pomarańczy
W szklance ciepłego mleka rozrabiamy pokruszone drożdże z łyżkę cukru, łyżkę mąki, pozostawiamy do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy przesianą ogrzaną mąkę, masło roztopić z pozostałym mlekiem i cukrem. Gdy rozczyn podrośnie dodajemy do mąki. Tak samo postępujemy z pozostałymi składnikami. Ciasto wyrabiamy tak długo aż będzie odstawać od ręki. Dobrze wyrobione ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia na około pół godziny.
Po wyrośnięciu z ciasto delikatnie rozwałkować na stolnicy i wykrawać krążki o średnicy ok 7 cm. Nadziewać marmoladą lub ulubionym nadzieniem i smażyć z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Po wyjęciu z tłuszczu osączyć na papierowym ręczniku i polukrować.
Smacznego!
Polub nas na FB
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?