Jaką pizzę możesz zamówić w pizzeriach w Jaworze?
Pizza neapolitańska
Pizza neapolitańska wykonana jest z ciasta, które musi leżakować i odpowiednio wyrosnąć Proces ten trwa od 24 do 48 godzin. Aby je wyrobić potrzeba wody, mąki, niewielkiej ilości drożdży. Placki formowane są ręcznie w taki sposób, żeby wypchnąć znajdujące się w nim powietrze na boki, przez co po wypieku są one bardziej puszyste. Podczas wyrabiania należy pamiętać, by ciasto nie było grubsze niż 3 mm. Wypiek trwa 60-90 sekund, odbywa się on w specjalnym piecu, w temperaturze przekraczającej 450 stopni.
Dodatki, jakie na niej spotkamy to sos pomidorowy z prawdziwych włoskich pomidorów z San Marzano, ser mozzarella fior di latte i świeża bazylia. Jako dopełnienie smaku całość skrapia się najwyższej jakości oliwą z oliwek.
Możesz ją znaleźć w pizzeriach w Jaworze. Warto wspomnieć, że ten rodzaj pizzy wpisano na Listę Światowego Niematerialnego Dziedzictwa UNESCO w 2017 roku.
To warto wiedzieć
Pizza amerykańska
Pizza amerykańska czerpie z oryginalnej włoskiej pizzy w jakimś stopniu, ale generalnie jest zupełnie inna. Przede wszystkim posiada grubsze ciasto, także wyrabiane ręcznie. W tym celu wykorzystuje się sól, drożdże, wodę i wysokoglutenową mąkę. Ma ona dużo dodatków, a podstawą jest słodki, pomidorowy sos. Znajdziemy tam również mięso, np. szynka, kurczak, pepperoni, salami. A warzywa, jakie na niej występują to kukurydza, pieczarki, papryka. Typowo amerykańskim dodatkiem jest ananas.
Jeśli nie widzisz tu swojej ulubionej pizzerii w Jaworze, daj znać właścicielowi, że może ją dodać do katalogu firm.
Szukasz dalej? Kliknij i sprawdź wszystkie pizzerie w Jaworze
Dużo kupujesz ale nie lubisz przepłacać? Sprawdź kody rabatowe EMPIK oraz promocje i zniżki w innych sklepach online!
Te rzeczy mogą się przydać w Twojej kuchni
Początki pizzy. Skąd się wywodzi?
Pizza i jej początki pochodzą z Neapolu i sięgają XVIII wieku. Wtedy otwarto pierwsze pizzerie, dostępne dla każdego, w których serwowano płaskie, drożdżowe placki z sosem pomidorowym, serem i ziołami. Danie to upodobał sobie szczególnie król Ferdynand I, który sprawił, że stało się ono jeszcze bardziej popularne. Następca wprowadził pizzę na dwór.
Jak głosi legenda, pizza Margherita pochodzi od imienia królowej Małgorzaty Sabaudzkiej. W 1889 roku szef kuchni jednej z pizzerii przyrządził jej nowość, pizzę z mozzarellą. Wprawiło to królową w zachwyt i zaczęto ją tak nazywać.
Popularność tego przysmaku ograniczała się jedynie do Neapolu. Jednak pod koniec XIX wieku migracja zarobkowa do Ameryki znacznie się rozwinęła, robotnicy przenieśli ją również za ocean. Pierwsza pizzeria w Nowym Jorku powstała w 1905 roku. W innych regionach Włoch do mody pizza wkroczyła dopiero po drugiej wojnie światowej. Stamtąd właśnie w 1974 roku przybył do nas pomysł otwarcia pierwszej pizzerii w Polsce.
Dzisiaj to niezwykle popularne miejsce, do którego wybieramy się w wolnym czasie. Być może masz swoją ulubioną pizzerię w Jaworze. Jeśli nie, to wybierz z katalogu jedną z nich i przekonaj się, czy warto polecić ją innym.
Leczo warzywne. Przepis na obiad bez mięsa
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?