Górka cielęca z orkiszową grzanką podana z pietruszkowo-truflowym sosem z ciasteczkiem cygaretkowym
Składniki:
Górka cielęca:
górka cielęca 300g
czosnek 1 ząbek
rozmaryn 1 gałązka
pietruszka nać 2-3 listki
olej 20ml
brandy 10ml
sól i pieprz wg. uznania
Sos pietruszkowo-truflowy:
pietruszka nać 2 pęczki
oliwa z oliwek 40ml
oliwa truflowa lub pasta 30ml
olej 20ml
cytryna
sól
Grzanka orkiszowa:
masło 20g
olej 20ml
tymianek 2 gałązki
czosnek 1 ząbek
chleb orkiszowy 2 kromki
Ciastko cygaretkowe:
masło 20g
mąka pszenna 20g
jajko 20g
cukier puder 20g
Przepis:
Mięso nacieramy przyprawami, olejem i brandy, odstawiamy na 24 godziny. Pieczemy w temperaturze 160°C przez ok 20 min. (najlepiej zaopatrzyć się w termometr do mięsa – temperatura wewnętrzna mięsa powinna wynosić od 54 do 60 stopni). Po upieczeniu odstawiamy mięso by odpoczęło (ok. 1 godziny na 1 kg mięsa).
Na koniec mięso kroimy w cienkie plastry. Listki pietruszki blanszujemy, łączymy z oliwami, cytryną i solą za pomocą blendera. Na patelni rozpuszczamy masło, dolewamy oleju, wrzucamy tymianek i czosnek, całość delikatnie podsmażamy. Po ok. 2-3 minutach wrzucamy kromkę orkiszową, obsmażamy z obu stron.
Mąkę łączymy z cukrem pudrem i masłem o temperaturze pokojowej, ucieramy na gładką masę, dodajemy na końcu rozbełtane jajko i znowu mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Następnie odkładamy do lodówki na 30 min. Ciasto w dowolnej foremce pieczemy w temp 180stopni aż się zrumieni.
Poleca: Łukasz Grzesik
Szef kuchni - City Kitchen - restauracja w hotelu City Solei Boutique Hotel
ul. Wenecjańska 10, Poznań
Więcej przepisów? Zobacz nasz kulinarny serwis
Wybory samorządowe 2024 - II tura
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?