Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Wielkopolska Książka Kucharska - Banan w wiórkach

Redakcja
Zobacz, co poleca szef kuchni. Tym razem przepis na banana w wiórkach.

Banan w wiórkach kokosa z sosem czekoladowym i tiulem z karmelu

Składniki:

banan 1-2 szt.
wiórki kokosowe
jajko 1 szt.
mąka 50g
czekolada 1 tabliczka
śmietanka 30ml lub mleko kokosowe
cukier 15g

Przepis:
Banana obieramy ze skórki, panierujemy go w mące i jajku, wiórkach i smażymy na patelni na złocisty kolor. Czekoladę rozpuszczamy w śmietanie lub mleku kokosowym (w zależności od upodobania). Wykonanie karmelowego tiulu wymaga trochę wprawy i ostrożności, ponieważ osiągana jest temperatura ok. 150°C.

Cukier rozpuszczamy na patelni, a gdy już widzimy że mamy gładką masę wyłączamy ogień i studzimy powoli masę, co jakiś czas nabierając ją na łyżkę i zlewając z powrotem - gdy zauważymy, że podczas zlewania zaczyna powstawać "nitka" nakładamy na chochelkę (ze stali nierdzewnej), wysmarowaną olejem i tworzymy siateczkę, a gdy ostygnie delikatnie ściągamy.

Poleca: Łukasz Grzesik - szef kuchni City Kitchen- restauracja w hotelu City Solei Boutique Hotel, ul. Wenecjańska 10, Poznań

Więcej przepisów? Zobacz nasz kulinarny serwis

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pasztet z białej fasoli

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wielkopolskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto