Banan w wiórkach kokosa z sosem czekoladowym i tiulem z karmelu
Składniki:
banan 1-2 szt.
wiórki kokosowe
jajko 1 szt.
mąka 50g
czekolada 1 tabliczka
śmietanka 30ml lub mleko kokosowe
cukier 15g
Przepis:
Banana obieramy ze skórki, panierujemy go w mące i jajku, wiórkach i smażymy na patelni na złocisty kolor. Czekoladę rozpuszczamy w śmietanie lub mleku kokosowym (w zależności od upodobania). Wykonanie karmelowego tiulu wymaga trochę wprawy i ostrożności, ponieważ osiągana jest temperatura ok. 150°C.
Cukier rozpuszczamy na patelni, a gdy już widzimy że mamy gładką masę wyłączamy ogień i studzimy powoli masę, co jakiś czas nabierając ją na łyżkę i zlewając z powrotem - gdy zauważymy, że podczas zlewania zaczyna powstawać "nitka" nakładamy na chochelkę (ze stali nierdzewnej), wysmarowaną olejem i tworzymy siateczkę, a gdy ostygnie delikatnie ściągamy.
Poleca: Łukasz Grzesik - szef kuchni City Kitchen- restauracja w hotelu City Solei Boutique Hotel, ul. Wenecjańska 10, Poznań
Więcej przepisów? Zobacz nasz kulinarny serwis
Pasztet z białej fasoli
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?