MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Produkty z dodatkiem grzybów najlepiej spożywać od razu po...
fot. Tatiana Volgutova/gettyimages

Tych rzeczy nie odgrzewaj – grozi to zatruciem pokarmowym. Zobacz, które potrawy najlepiej jeść od razu po ugotowaniu lub na zimno

Grzyby

Produkty z dodatkiem grzybów najlepiej spożywać od razu po obróbce termicznej i nie poddawać ich ponownemu podgrzewaniu. Te produkty z natury należą do ciężkostrawnych, a ich ponowne ogrzewanie może nasilać dolegliwości trawienne.

Dodatkowo po kolejnej obróbce termicznej grzyby wydzielają toksyczne związki, które wywołują niestrawność, ból brzucha oraz biegunki z domieszką krwi.

W niektórych badaniach zaobserwowano również, że jedzenie grzybów po ponownym podgrzewaniu może zaburzać rytm pracy serca.

Zobacz również

Prezydent świętuje urodziny. Jaki jest jego znak zodiaku? Co mówi o jego osobowości?

Prezydent świętuje urodziny. Jaki jest jego znak zodiaku? Co mówi o jego osobowości?

Darmowy koncert w Hali Stulecia. Wystąpi 12 gwiazd związanych z Wrocławiem

Darmowy koncert w Hali Stulecia. Wystąpi 12 gwiazd związanych z Wrocławiem

Polecamy

Pyszny biszkopt z truskawkami. Poznaj przepis na deser jak od babci

Pyszny biszkopt z truskawkami. Poznaj przepis na deser jak od babci

Cesarskie cięcie przyczyną epidemii? Szczepionka u tych dzieci może nie zadziałać

Cesarskie cięcie przyczyną epidemii? Szczepionka u tych dzieci może nie zadziałać

Takie zapisy przestaną być błędami ortograficznymi. RJP zmienia zasady ortografii

Takie zapisy przestaną być błędami ortograficznymi. RJP zmienia zasady ortografii