Badania dowodzą, że codziennie co piąty Polak (w tym - co czwarty nastolatek) wychodzi z domu bez śniadania. Niektórym zdarza się zjeść coś (niekoniecznie zdrowego) nieco później, zwykle w biegu, większość jednak w ogóle rezygnuje z porannego posiłku. Tymczasem, zdaniem ekspertów żywieniowych, to najważniejszy z posiłków zjadanych w ciągu całego dnia. Pełnowartościowe śniadanie dostarcza nam 25-30% naszej energii, pobudzając mózg do pracy, wspomagając pamięć i koncentrację, poprawiając naszą odporność oraz samopoczucie.
- Właśnie dlatego uczennice i uczniowie klasy pierwszej, kształcący się w zawodach technik żywienia i usług gastronomicznych oraz technik technologii żywności, w mikołajki 6 grudnia, pod okiem pani Beaty Budzińskiej, przygotowali śniadaniową bombę witaminową. W porannym menu znalazły się: dwuwarstwowy koktajl owocowo-warzywny „Wspomnienie letnich tropików”, świeżo wyciskane soki cytrusowe oraz wytrawna pasta twarogowa z suszonymi pomidorami, która stanowi wyśmienity składnik zarówno, codziennych kanapek, jak i przekąsek bankietowych w postaci tartinek czy krakersów. Wszystko wyglądało równie apetycznie, jak pysznie smakowało - mówi z uśmiechem Klaudia Tomaszak - Ślipka, nauczycielka w Zespole Szkół nr 2 w Szamotułach.
Pomysł zdrowego mikołajkowego śniadania narodził się w ramach projektu edukacyjnego „Świat się zmienia – a my z nim!”, realizowanego w tym roku szkolnym wspólnie z poznańskim stowarzyszeniem „Jeden Świat”, zajmującym się szeroko rozumianą edukacją globalną.
- Uzupełnieniem inicjatywy były warsztaty żywieniowe, które we wspomnianej klasie, w poniedziałek 9 grudnia, przeprowadziła edukatorka ze stowarzyszenia. Młodzież miała okazję porozmawiać o globalnym systemie produkcji, dystrybucji i konsumpcji żywności oraz niebezpieczeństwach, które ów system z sobą niesie. Przyszli technicy żywienia i usług gastronomicznych oraz technicy technologii żywności byli zgodni co do potrzeby krytycznego myślenia o etyce w produkcji i marketingu, o warunkach pracy, płynących z nich zagrożeniach dla zdrowia ludzkiego oraz o smaku żywności produkowanej przemysłowo - podkreśla Klaudia Tomaszak - Ślipka, która wraz z Anną Kustoń i Joanną Vowie koordynują projekt „Świat się zmienia – a my z nim!”.
Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?