Spis treści
Wyobrażasz sobie 11 listopada bez zjedzenia rogala świętomarcińskiego? Ten smakołyk wypełniony białym makiem i bakaliami towarzyszy Wielkopolanom od lat. A dokładnie od 2008 roku ten wyrób cukierniczy znajduje się na prestiżowej liście regionalnych specjałów, które powstają z lokalnych surowców, według oryginalnych przepisów i zgodnie z ekologią.
Tradycja rogala świętomarcińskiego
Święty Marcin, obok świętych Piotra i Pawła jest patronem Poznania. Wokół jego postaci powstało wiele legend. Był to rzymski legionista, żyjący w IV wieku n.e. Stąd często przedstawia się go na białym koniu. Jest on znany głównie z tego, że wracając z patrolu spostrzegł półnagiego żebraka, któremu groziła śmierć przez wyziębienie. Postanowił wiec rozciąć swój płaszcz i jego połową obdarować potrzebującego.
To właśnie z postacią św. Marcina wiąże się tradycja wypieku rogali.
- Tradycja wypieku rogali świętomarcińskich w Poznaniu sięga 1891 roku. Gdy zbliżał się dzień św. Marcina (11 listopada), ówczesny proboszcz poznańskiej parafii pod wezwaniem św. Marcina, ks. Jan Lewicki, zaapelował do wiernych, aby - wzorem patrona - zrobili coś dla biednych. Józef Melzer, jeden z poznańskich cukierników, odpowiadając na apel proboszcza, upiekł trzy blachy rogali i przyniósł pod kościół. W następnych latach dołączyli do niego inni, aby każdy mógł w ten dzień najeść się do syta. Bogatsi poznaniacy kupowali smakołyk, a biedni otrzymywali go za darmo - czytamy na stronie internetowej Cechu Cukierników i Piekarzy w Poznaniu.
ZOBACZ TAKŻE
Tu kupisz rogale świętomarcińskie
W tym roku certyfikat otrzymało 95 cukierni z całej Wielkopolski. Kupując tam rogale, mamy pewność, że zjemy te prawdziwe. Rogale pojawiać się bowiem będą w wielu cukierniach, a nawet marketach. Jeśli jednak dany punkt nie ma certyfikatu, nie może produkować rogali zgodnie z tradycyjną recepturą.
Lista cukierni z Wielkopolski, w których kupimy certyfikowane rogale świętomarcińskie
ZOBACZ TAKŻE
Czym wyróżnia się rogal świętomarciński?
Jak podaje Cech Cukierników i Piekarzy w Poznaniu, zasadniczy wpływ na wyjątkowy charakter Poznańskiego rogala świętomarcińskiego mają:
- ciasto drożdżowe
- nadzienie rogala: biały mak, cukier, okruchy, masa jajowa, tłuszcz, rodzynki, orzechy, owoce w syropie lub kandyzowane, aromat migdałowy.
Kombinacja tych składników oraz specyficzne listkujące ciasto powoduje, że rogal świętomarciński jest produktem wyjątkowym, związanym z tradycją miejsca wytwarzania.
- Sposób zwijania ciasta i nakładania masy makowej oraz dekorowanie pomadą i rozdrobnionymi orzechami, wpływają na ostateczny, wyjątkowy kształt i ogólny wygląd rogala - czytamy na internetowej stronie Cechu.
ZOBACZ TAKŻE
Krokusy w Tatrach. W tym roku bardzo szybko
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?