Polecamy sprawdzone przepisy wielkanocne. Gotujcie z nami!
Zupa chrzanowa Składniki: 200 g wędzonki (boczek, bekon, baleron), warzywa: pietruszka, marchew, seler, cebula, jaja ugotowane na twardo, surowe ziemniaki i chrzan. Przygotowanie: Do garnka z wodą wsypujemy pokrojoną wędzonkę, warzywa i gotujemy je jak rosół. Gdy warzywa będą już miękkie wyciągamy wędzony boczek, a do wywaru wrzucamy surowe ziemniaki. Całość miksujemy. Do tego dodajemy chrzan, przyprawiamy do smaku i dodajemy wędzonkę. Na talerzu porcję dekorujemy jajkami ugotowanymi na twardo. Biały barszczyk wielkanocny Zakwas: Żytnią mąkę zalać przegotowaną wodą. Dodać czosnek i chleb razowy. Przykryć gazą i zostawić na tydzień w ciepłym miejscu. Wywar: Wędzonkę zalewamy wodą, dodajemy warzywa i gotujemy. Po ugotowaniu dodajemy przecedzony zakwas. Zagęszczamy chrzanem startym na drobnej tarce. Zagotowujemy. Podajemy w wazie. Do niej kroimy w kostkę: swojską wędzonkę, sparzoną białą kiełbasę oraz biały ser (twaróg półtłusty). Całość posypujemy dużą ilością startego na tarce chrzanu i zalewamy doprawionym barszczem.