Polecamy sprawdzone przepisy wielkanocne. Gotujcie z nami!

ELW; fot. Dariusz Gdesz
Sylwia Grycaj – gospodyni wyróżniona w walimskim konkursie "Sowiogórski Mistrz Jaja" w Walimiu 

Pasztet Selerowy
Składniki: 1 kg selera, 2 duże cebule, 1 margaryna "Palma", 3-4 ząbki czosnku, 1 szklanka wody, 1 szklanka bułki tartej, 6 jaj, 2 kostki bulionu warzywnego, sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie: Seler i cebulę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać wodę, przyprawy, rozdrobniony czosnek i margarynę, doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu 1 godz. Ostudzić. Do zimnej masy dodać jajka i bułkę tartą, dobrze wyrobić. Foremkę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą, nałożyć masę i piec 1,5 godz. w temp.180-190 stopni C.
Sylwia Grycaj – gospodyni wyróżniona w walimskim konkursie "Sowiogórski Mistrz Jaja" w Walimiu Pasztet Selerowy Składniki: 1 kg selera, 2 duże cebule, 1 margaryna "Palma", 3-4 ząbki czosnku, 1 szklanka wody, 1 szklanka bułki tartej, 6 jaj, 2 kostki bulionu warzywnego, sól i pieprz do smaku. Przygotowanie: Seler i cebulę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać wodę, przyprawy, rozdrobniony czosnek i margarynę, doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu 1 godz. Ostudzić. Do zimnej masy dodać jajka i bułkę tartą, dobrze wyrobić. Foremkę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą, nałożyć masę i piec 1,5 godz. w temp.180-190 stopni C.
Wypróbujcie sprawdzone przepisy świątecznych potraw proponowane przez gospodarstwa agroturystyczne, hotele i nagradzane gospodynie domowe. Prezentowane ciasta, zupy, mięsa i nalewki doskonałe na świąteczny stół zostały dostrzeżone przez jury tegorocznych konkursów kulinarnych m.in. w Głuszycy i Walimiu. Gospodynie z regionu wałbrzyskiego polecają.

Tajemnica Marchewki

Wideo

Komentarze 18

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

H
Hamak
złowiłem się na wielkanocny poniedziałek w kurnej na reja i wyszedłem 5 kilo cięższy :) przejadłem się tyle dobroci było
A
Anabella
Ja na Wielkanoc pewnie wybiorę się do restauracji na niedzielny obiad do Kurnej Chaty na pyszny żurek w chlebie, staropolskie, pyszne danie wielkanocne;)
p
patelmiszcz
najsmaczniejsza jest patelnia do lizania
E
Ełzebiósz
Nawet nie potrafisz poprawnie przepisać, a czepiasz się innych... do szkoły się nie chodziło?
o
oleśniczanin
Sarna po słowiańsku? Dalej już nawet nie oglądam bo ilu oleśniczan jadło w życiu sarnę? No ale życzę smacznego.
2
Margaryna i kostki rosołowe? Czyli przepis na Fix Wielkanoc
m
menel
flacha i zagrycha i super swieta sa
k
kripsy
pasztet selerowy jest pyszny - spróbujcie
5776
Ja spędzam Wielkanoc na Rodos a wy????? Tylko nie mylić z wyspami Egejskimi, mi chodzi raczej o rodzinne ogródki działkowe obok sosnowca :) buhahahaha Wesołych Świąt!!!!
:)
Aśka zacytuję teraz "klasyka" Ferdynanda Kiepskiego :) " a zasadził ci ktoś kiedyś kopa w du---peee"????? Spamerko rozmymłana!!!!
u
uuf
Tak prawde mówiąc to polaki nie umieją czcić świąt,nie wiedzą nawet znaczenia poszczególnych świat a myślą tylko o żarciu
j
japa
zacznijcie pisać o sprawach poważnych a nie o pierdołach. Nie pouczajcie gospody, one się na przygotowaniu świąt lepiej znaja niz wy. Zeszliście na bruk
1
Dlaczego portal naszemiasto.pl nie daje możliwości komentowania konkursu Samorządowiec Roku 2014: Oceń burmistrza, wójta i radnych ?
J
Jezus
gimbus spamuje - NIE WCHODZIĆ
w
wiena
Piękne i proste te przepisy. Aż ślinka leci. Dobrze, że piszecie o tym. Raz można zaszaleć.
Dodaj ogłoszenie