Polecamy sprawdzone przepisy wielkanocne. Gotujcie z nami!

ELW; fot. Dariusz Gdesz
Sylwia Grycaj – gospodyni wyróżniona w walimskim konkursie "Sowiogórski Mistrz Jaja" w Walimiu 

Pasztet Selerowy
Składniki: 1 kg selera, 2 duże cebule, 1 margaryna "Palma", 3-4 ząbki czosnku, 1 szklanka wody, 1 szklanka bułki tartej, 6 jaj, 2 kostki bulionu warzywnego, sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie: Seler i cebulę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać wodę, przyprawy, rozdrobniony czosnek i margarynę, doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu 1 godz. Ostudzić. Do zimnej masy dodać jajka i bułkę tartą, dobrze wyrobić. Foremkę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą, nałożyć masę i piec 1,5 godz. w temp.180-190 stopni C.
Sylwia Grycaj – gospodyni wyróżniona w walimskim konkursie "Sowiogórski Mistrz Jaja" w Walimiu Pasztet Selerowy Składniki: 1 kg selera, 2 duże cebule, 1 margaryna "Palma", 3-4 ząbki czosnku, 1 szklanka wody, 1 szklanka bułki tartej, 6 jaj, 2 kostki bulionu warzywnego, sól i pieprz do smaku. Przygotowanie: Seler i cebulę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać wodę, przyprawy, rozdrobniony czosnek i margarynę, doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu 1 godz. Ostudzić. Do zimnej masy dodać jajka i bułkę tartą, dobrze wyrobić. Foremkę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą, nałożyć masę i piec 1,5 godz. w temp.180-190 stopni C.
Wypróbujcie sprawdzone przepisy świątecznych potraw proponowane przez gospodarstwa agroturystyczne, hotele i nagradzane gospodynie domowe. Prezentowane ciasta, zupy, mięsa i nalewki doskonałe na świąteczny stół zostały dostrzeżone przez jury tegorocznych konkursów kulinarnych m.in. w Głuszycy i Walimiu. Gospodynie z regionu wałbrzyskiego polecają.

Najłatwiejsze sypane ciasto ze śliwkami na świecie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze 18

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

H
Hamak
złowiłem się na wielkanocny poniedziałek w kurnej na reja i wyszedłem 5 kilo cięższy :) przejadłem się tyle dobroci było
A
Anabella
Ja na Wielkanoc pewnie wybiorę się do restauracji na niedzielny obiad do Kurnej Chaty na pyszny żurek w chlebie, staropolskie, pyszne danie wielkanocne;)
p
patelmiszcz
najsmaczniejsza jest patelnia do lizania
E
Ełzebiósz
Nawet nie potrafisz poprawnie przepisać, a czepiasz się innych... do szkoły się nie chodziło?
o
oleśniczanin
Sarna po słowiańsku? Dalej już nawet nie oglądam bo ilu oleśniczan jadło w życiu sarnę? No ale życzę smacznego.
2
Margaryna i kostki rosołowe? Czyli przepis na Fix Wielkanoc
m
menel
flacha i zagrycha i super swieta sa
k
kripsy
pasztet selerowy jest pyszny - spróbujcie
5776
Ja spędzam Wielkanoc na Rodos a wy????? Tylko nie mylić z wyspami Egejskimi, mi chodzi raczej o rodzinne ogródki działkowe obok sosnowca :) buhahahaha Wesołych Świąt!!!!
:)
Aśka zacytuję teraz "klasyka" Ferdynanda Kiepskiego :) " a zasadził ci ktoś kiedyś kopa w du---peee"????? Spamerko rozmymłana!!!!
u
uuf
Tak prawde mówiąc to polaki nie umieją czcić świąt,nie wiedzą nawet znaczenia poszczególnych świat a myślą tylko o żarciu
j
japa
zacznijcie pisać o sprawach poważnych a nie o pierdołach. Nie pouczajcie gospody, one się na przygotowaniu świąt lepiej znaja niz wy. Zeszliście na bruk
1
Dlaczego portal naszemiasto.pl nie daje możliwości komentowania konkursu Samorządowiec Roku 2014: Oceń burmistrza, wójta i radnych ?
J
Jezus
gimbus spamuje - NIE WCHODZIĆ
w
wiena
Piękne i proste te przepisy. Aż ślinka leci. Dobrze, że piszecie o tym. Raz można zaszaleć.
Wróć na wielkopolskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto
Dodaj ogłoszenie