Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Najlepsze przepisy świąteczne według Ewy Radzickiej z restauracji "Wielkopolanka"

Olga Żądło
Święta Bożego Narodzenia zaczynają się już w przyszłym tygodniu. Na stołach milionów Polaków zagoszczą tradycyjne potrawy. Jeśli jeszcze nie wiesz, co znajdzie się na Twoim stole – spieszymy z pomocą! Prezentujemy przepisy na wyborne świąteczne dania prosto od Ewy Radzickiej, gotującej w restauracji “Wielkopolanka” od prawie 25 lat!

W restauracji “Wielkopolanka” bardzo wiele się nauczyłam, ale też sama wniosłam wiele przepisów: potrawy mojej mamy czy babci. Jednak to w restauracji próbowałam po raz pierwszy dań, o których wcześniej nawet nie słyszałam. Sztandarowymi daniami świątecznymi w naszej restauracji są jesiotr lub sandacz w sosie chrzanowym, karp zapiekany i przekładany boczkiem na ziemniakach, pod kołderką z warzyw i zalany śmietanką czy śledź w śmietanie z ogórkiem i jabłkiem. Nie może oczywiście zabraknąć barszczu z uszkami, ręcznie lepionych pierogów z kapustą i grzybami, a także zupy rybnej i grzybowej. Na przekąskę proponuję wędzonego łososia z twarożkiem i kaparami, dorsza w galarecie lub ciasteczka francuskie ze szpinakiem

– poleca Ewa Radzicka.

Karp po zatorsku

  • 1 karp
  • Mąka
  • 1 cebula
  • Pieczarki
  • Jajka na twardo – 4 szt.
  • Natka pietruszki
  • Śmietanka słodka - 18 %
  • Masło do smażenia
  • Sól, pieprz

Karpia wyfiletować, doprawić solą i pieprzem, oprószyć mąką i usmażyć, najlepiej na maśle.

Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć kawałki ryby. Posiekać cebulkę, zrumienić i na tej samej patelni usmażyć pokrojone w kostkę pieczarki. Doprawić solą i pieprzem. Po usmażeniu przełożyć na rybę.

Ugotowane na twardo jajka posiekać i rozłożyć jako kolejną warstwę. Posypać grubo natką pietruszki, polać śmietanką i wstawić do piekarnika na około 0,5 godziny do momentu zapieczenia się składników.

Śledzie z ziemniakami

  • 5 filetów śledziowych
  • 1 cebula
  • Ogórki kiszone – 5 szt.
  • 2 jabłka
  • Śmietanka słodka - 18 %
  • Śmietana kwaśna
  • Pieprz, sól
  • Cukier
  • Ziemniaki ugotowane w mundurkach

Filety śledziowe wymoczyć i pokroić w paski. Cebulę i 5 małych ogórków kiszonych pokroić w kosteczkę. Jabłka obrać ze skórki, pokroić w kosteczkę.

Wszystkie składniki wymieszać, zalać śmietanką słodką połączoną z kwaśną.

Doprawić grubo mielonym pieprzem, dodać odrobinę soli i cukru. Można dodać również soku z kiszonych ogórków.

Podawać z ziemniakami w mundurkach.

Zupa grzybowa

  • Wywar warzywny
  • Grzyby suszone – 2 garści
  • Śmietanka słodka - 18 %
  • Mąka
  • Pietruszka
  • Masło
  • Sól, pieprz

Ugotować wywar warzywny, przecedzić.

Dodać do niego dwie duże garście grzybów suszonych i podgotować do lekkiego zmiękczenia grzybów. Doprawić solą i pieprzem.

Zrobić zasmażkę z mąki i wywaru (uwaga, wywar należy uprzednio wystudzić, aby nie rozcieńczyć smaku). Zaciągnąć nią zupę, wlać śmietankę i wsypać posiekaną pietruszkę.

Na końcu dodać mój sekretny składnik, czyli łyżkę masła, która podkreśli smak zupy.

Jesiotr w sosie chrzanowym

  • 1 Jesiotr
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 1 łyżka mąki
  • Bulion warzywny – 0,5l
  • Chrzan ostry
  • Śmietanka kremówka - 1 szkl.
  • Sól, pieprz, cukier

Jesiotra sprawionego i wypatroszonego pokroić w dzwoneczki, posolić, dodać pieprzu, obtoczyć w mące i usmażyć na maśle.

Obrać cebulę i pokroić w kosteczkę. Do rondelka włożyć masło, rozgrzać, usmażyć na nim cebulkę, posolić. Dodaj dużą łyżkę mąki, zrobić zasmażkę i powoli dolewać bulionu warzywnego. Dodać dość ostrego chrzanu i śmietankę. Doprawić solą, pieprzem i odrobiną cukru, zagotować i wyłączyć.

Rybę przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalać przygotowanym wcześniej sosem i przygotowywać w piekarniku do momentu zapieczenia się składników.

Nasi czytelnicy również postanowili podzielić się z nami swoimi najlepszymi przepisami – przedstawiamy je poniżej.

Sernik Bożonarodzeniowy

  • 1 kg sera
  • 6 jaj
  • 30 dkg cukru
  • 1 kostka margaryny / masła (250 g)
  • 2 czubate łyżki kaszki manny
  • Aromat migdałowy
  • Bakalie

Żółtka utrzeć z cukrem i margaryną, powoli dodawać ser (na 3 razy), pod koniec mieszania dodać kaszkę manną.

Ubić pianę z białek, dodać do ciasta razem z bakaliami i aromatem migdałowym i lekko wymieszać łyżką, napowietrzając i nie zmieniając kierunku mieszania. Przełożyć do formy do ciasta.

Piec w nagrzanym uprzednio piekarniku 45 min – 1 h.

Kompot z suszu

  • 0,5 kg suszonych owoców (np. śliwki, gruszki, morele, jabłka)
  • 5 goździków
  • 1 szkl. cukru
  • Skórka z cytryny

Owoce dobrze umyć i zalać na kilka godzin przegotowaną letnią wodą. Dodać do nich cukier, goździki, skórkę cytrynową i gotować do czasu, aż owoce będą miękkie (około kwadrans od zagotowania się wody). Kompot gotować w Wigilię rano lub dzień wcześniej.

Kapusta wigilijna

  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 2 cebule
  • Olej – 4 łyżki
  • 1 łyżka mąki
  • 15 suszonych śliwek
  • 5 suszonych grzybów

Grzyby umyć, zalać 1,5 szklanki wody na około 2 h. Gotować w tej samej wodzie około 1 h.

Kapustę kiszoną odcisnąć z soku (sok można wypić), dodać pokrojone cebule oraz śliwki, zalać szklanką wywaru z grzybów i doprowadzić do wrzenia (jeśli kapusta jest zbyt sucha - dolać trochę wody). Przykryć garnek i gotować do czasu, aż kapusta będzie miękka (około 40 minut). Na 10 minut przed końcem wrzucić pokrojone w paseczki grzyby.

Na patelni rozgrzać olej, wsypać mąkę i mieszać do uzyskania jasnozłotego koloru. Zasmażką zaprawić kapustę, ewentualnie posolić do smaku.

Kapustę bez zasmażki można ugotować na kilka dni przed Wigilią. Podawać jako osobne danie lub np. z rybą smażoną. Taka kapusta może być również doskonałą bazą do bigosu.

Kutia

  1. 25 dag łuskanej pszenicy
  2. 35 dag maku
  3. 20 dag cukru
  4. 2 łyżki miodu
  5. 10 dag rodzynek
  6. 5 dag migdałów
  7. 5 dag orzechów laskowych
  8. 5 dag daktyli i fig
  9. 1 małe opakowanie jogurtu naturalnego / śmietanki

Pszenicę (można kupić specjalnie łuskaną na kutię) zalać wodą i gotować do miękkości - około godziny. Uważać, żeby jej nie rozgotować i żeby woda się nie wygotowała. Po ugotowaniu odcedzić na sicie i odstawić do wystygnięcia. Mak zalać wrzątkiem, chwilę gotować, odcedzić na sitku, ewentualnie wyłożonym gazą i przepuścić razem z cukrem przez maszynkę do mięsa z gęstym sitkiem. Dodać miód, sparzone rodzynki, orzechy laskowe, sparzone, obrane, drobno pokrojone migdały, pokrojone daktyle i figi oraz ugotowaną pszenicę. Nie należy jej dawać zbyt dużo. Całość rozrobić jogurtem lub śmietanką. Gotową kutię można włożyć do salaterki i przed podaniem włożyć na kilka godzin do lodówki.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wielkopolskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto