W restauracji “Wielkopolanka” bardzo wiele się nauczyłam, ale też sama wniosłam wiele przepisów: potrawy mojej mamy czy babci. Jednak to w restauracji próbowałam po raz pierwszy dań, o których wcześniej nawet nie słyszałam. Sztandarowymi daniami świątecznymi w naszej restauracji są jesiotr lub sandacz w sosie chrzanowym, karp zapiekany i przekładany boczkiem na ziemniakach, pod kołderką z warzyw i zalany śmietanką czy śledź w śmietanie z ogórkiem i jabłkiem. Nie może oczywiście zabraknąć barszczu z uszkami, ręcznie lepionych pierogów z kapustą i grzybami, a także zupy rybnej i grzybowej. Na przekąskę proponuję wędzonego łososia z twarożkiem i kaparami, dorsza w galarecie lub ciasteczka francuskie ze szpinakiem
– poleca Ewa Radzicka.
Karp po zatorsku
- 1 karp
- Mąka
- 1 cebula
- Pieczarki
- Jajka na twardo – 4 szt.
- Natka pietruszki
- Śmietanka słodka - 18 %
- Masło do smażenia
- Sól, pieprz
Karpia wyfiletować, doprawić solą i pieprzem, oprószyć mąką i usmażyć, najlepiej na maśle.
Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć kawałki ryby. Posiekać cebulkę, zrumienić i na tej samej patelni usmażyć pokrojone w kostkę pieczarki. Doprawić solą i pieprzem. Po usmażeniu przełożyć na rybę.
Ugotowane na twardo jajka posiekać i rozłożyć jako kolejną warstwę. Posypać grubo natką pietruszki, polać śmietanką i wstawić do piekarnika na około 0,5 godziny do momentu zapieczenia się składników.
Śledzie z ziemniakami
- 5 filetów śledziowych
- 1 cebula
- Ogórki kiszone – 5 szt.
- 2 jabłka
- Śmietanka słodka - 18 %
- Śmietana kwaśna
- Pieprz, sól
- Cukier
- Ziemniaki ugotowane w mundurkach
Filety śledziowe wymoczyć i pokroić w paski. Cebulę i 5 małych ogórków kiszonych pokroić w kosteczkę. Jabłka obrać ze skórki, pokroić w kosteczkę.
Wszystkie składniki wymieszać, zalać śmietanką słodką połączoną z kwaśną.
Doprawić grubo mielonym pieprzem, dodać odrobinę soli i cukru. Można dodać również soku z kiszonych ogórków.
Podawać z ziemniakami w mundurkach.
Zupa grzybowa
- Wywar warzywny
- Grzyby suszone – 2 garści
- Śmietanka słodka - 18 %
- Mąka
- Pietruszka
- Masło
- Sól, pieprz
Ugotować wywar warzywny, przecedzić.
Dodać do niego dwie duże garście grzybów suszonych i podgotować do lekkiego zmiękczenia grzybów. Doprawić solą i pieprzem.
Zrobić zasmażkę z mąki i wywaru (uwaga, wywar należy uprzednio wystudzić, aby nie rozcieńczyć smaku). Zaciągnąć nią zupę, wlać śmietankę i wsypać posiekaną pietruszkę.
Na końcu dodać mój sekretny składnik, czyli łyżkę masła, która podkreśli smak zupy.
Jesiotr w sosie chrzanowym
- 1 Jesiotr
- 2 łyżki masła
- 1 cebula
- 1 łyżka mąki
- Bulion warzywny – 0,5l
- Chrzan ostry
- Śmietanka kremówka - 1 szkl.
- Sól, pieprz, cukier
Jesiotra sprawionego i wypatroszonego pokroić w dzwoneczki, posolić, dodać pieprzu, obtoczyć w mące i usmażyć na maśle.
Obrać cebulę i pokroić w kosteczkę. Do rondelka włożyć masło, rozgrzać, usmażyć na nim cebulkę, posolić. Dodaj dużą łyżkę mąki, zrobić zasmażkę i powoli dolewać bulionu warzywnego. Dodać dość ostrego chrzanu i śmietankę. Doprawić solą, pieprzem i odrobiną cukru, zagotować i wyłączyć.
Rybę przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalać przygotowanym wcześniej sosem i przygotowywać w piekarniku do momentu zapieczenia się składników.
Nasi czytelnicy również postanowili podzielić się z nami swoimi najlepszymi przepisami – przedstawiamy je poniżej.
Sernik Bożonarodzeniowy
- 1 kg sera
- 6 jaj
- 30 dkg cukru
- 1 kostka margaryny / masła (250 g)
- 2 czubate łyżki kaszki manny
- Aromat migdałowy
- Bakalie
Żółtka utrzeć z cukrem i margaryną, powoli dodawać ser (na 3 razy), pod koniec mieszania dodać kaszkę manną.
Ubić pianę z białek, dodać do ciasta razem z bakaliami i aromatem migdałowym i lekko wymieszać łyżką, napowietrzając i nie zmieniając kierunku mieszania. Przełożyć do formy do ciasta.
Piec w nagrzanym uprzednio piekarniku 45 min – 1 h.
Kompot z suszu
- 0,5 kg suszonych owoców (np. śliwki, gruszki, morele, jabłka)
- 5 goździków
- 1 szkl. cukru
- Skórka z cytryny
Owoce dobrze umyć i zalać na kilka godzin przegotowaną letnią wodą. Dodać do nich cukier, goździki, skórkę cytrynową i gotować do czasu, aż owoce będą miękkie (około kwadrans od zagotowania się wody). Kompot gotować w Wigilię rano lub dzień wcześniej.
Kapusta wigilijna
- 1 kg kapusty kiszonej
- 2 cebule
- Olej – 4 łyżki
- 1 łyżka mąki
- 15 suszonych śliwek
- 5 suszonych grzybów
Grzyby umyć, zalać 1,5 szklanki wody na około 2 h. Gotować w tej samej wodzie około 1 h.
Kapustę kiszoną odcisnąć z soku (sok można wypić), dodać pokrojone cebule oraz śliwki, zalać szklanką wywaru z grzybów i doprowadzić do wrzenia (jeśli kapusta jest zbyt sucha - dolać trochę wody). Przykryć garnek i gotować do czasu, aż kapusta będzie miękka (około 40 minut). Na 10 minut przed końcem wrzucić pokrojone w paseczki grzyby.
Na patelni rozgrzać olej, wsypać mąkę i mieszać do uzyskania jasnozłotego koloru. Zasmażką zaprawić kapustę, ewentualnie posolić do smaku.
Kapustę bez zasmażki można ugotować na kilka dni przed Wigilią. Podawać jako osobne danie lub np. z rybą smażoną. Taka kapusta może być również doskonałą bazą do bigosu.
Kutia
- 25 dag łuskanej pszenicy
- 35 dag maku
- 20 dag cukru
- 2 łyżki miodu
- 10 dag rodzynek
- 5 dag migdałów
- 5 dag orzechów laskowych
- 5 dag daktyli i fig
- 1 małe opakowanie jogurtu naturalnego / śmietanki
Pszenicę (można kupić specjalnie łuskaną na kutię) zalać wodą i gotować do miękkości - około godziny. Uważać, żeby jej nie rozgotować i żeby woda się nie wygotowała. Po ugotowaniu odcedzić na sicie i odstawić do wystygnięcia. Mak zalać wrzątkiem, chwilę gotować, odcedzić na sitku, ewentualnie wyłożonym gazą i przepuścić razem z cukrem przez maszynkę do mięsa z gęstym sitkiem. Dodać miód, sparzone rodzynki, orzechy laskowe, sparzone, obrane, drobno pokrojone migdały, pokrojone daktyle i figi oraz ugotowaną pszenicę. Nie należy jej dawać zbyt dużo. Całość rozrobić jogurtem lub śmietanką. Gotową kutię można włożyć do salaterki i przed podaniem włożyć na kilka godzin do lodówki.
Kotlety mielone z piekarnika z fetą
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?