Kurczak w cydrze
Składniki:
pierś z kurczaka - 0,16 kg
cydr – 0,3l
śmietana 18% - 0,05 l
ryż paraboliczny - 0,02 kg
ryż dziki – 0,01 kg
cukinia - 0,10 kg
pomidorki koktajlowe – 30 szt.
cebula - 0,05 kg
czosnek - 1 ząbek
masło 0,02 kg
sól, pieprz, tymianek
kiełki sakury
Pierś kurczaka pozostawiamy dzień wcześniej na noc w cydrze, z dodatkiem kilku gałązek tymianku. Ryż (oba gatunki) gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, lecz osobno ponieważ ryż dziki gotuje się dłużej. Cukinie kroimy w plastry, przyprawiamy solą i pieprzem, smażymy na patelni z dodatkiem małej ilości oliwy z pomidorkami koktajlowymi.
Kurczaka nacieramy solą i pieprzem, zostawiamy na 5 minut. W tym czasie kroimy cebulę w kostkę, czosnek w plasterki i podsmażamy na maśle. Dolewamy cydr, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy kurczaka na małym ogniu ok.10 min.
Wyjmujemy pierś, a cydr redukujemy do 50%. Ugotowane, wymieszane ryże, plastry cukinii, pomidorki i kurczaka układamy na talerzu. Gdy cydr zredukował się wystarczająco - dodajemy śmietany, czekamy chwilę aż zgęstnieje i wlewamy do naczynia, w którym podamy sos. Danie dekorujemy kiełkami sakury.
Poleca: Jakub Ignyś, Sous Chef w restauracji Mosaica, Plac Andersa 3, 61-894 Poznań
Więcej przepisów? Zobacz nasz kulinarny serwis
Kotlety mielone z piekarnika z fetą
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?