Tłumy w Tłusty Czwartek. Koninianie pożądają pączków!
Stara tradycja mówi, że w Tłusty Czwartek należy koniecznie zjeść choćby jednego pączka. Najpyszniejsze są z konfiturą, dżemem różanym, budyniem lub czekoladą. Od wczesnego poranka widać, że Koninianie szanują tradycję: przed cukierniami stoją długie kolejki, które możecie obejrzeć w naszej galerii.
Piekarnia ,,Dalen" codziennie wypieka od 1000 do 1500 pączków. Na dziś przygotowała ponad 10 tys. sztuk, dużych, małych, z nadzieniem i bez nadzienia. W tym celu zużyto 600 kg mąki, ponad 100 kg cukru, 130 kg marmolady, 100 kg budyniu, 200 kg jajek i 150 kg smalcu. Podobnie jest w innych zakładach cukierniczych w mieście.
Ceny – zróżnicowane. Za najtańszą sztukę słodkiej kulki z nadzieniem, w markecie trzeba wydać około złotówki. Pieczone przez wyspecjalizowane zakłady są znacznie droższe. Warto też zwrócić uwagę, że wiele tych smakowitości powstanie w domowych kuchniach, przygotowywanych przez mamy, ciocie i babcie.
Jak zrobić domowe pączki?
A jaki jest najlepszy przepis na pączki?Jest ich mnóstwo i z pewnością trudno tutaj o konsensus. Pani Małgorzata z piekarni Dalen w Koninie, podzieliła się z nami przepisem na szybkie, malutkie pączki, które robi się na serku waniliowym.
Oto składniki na domowe pączki:
- - serek waniliowy homogenizowany - 20 gram,
- - jajka - trzy sztuki,
- - 1,5 szklanki mąki,
- - łyżeczka proszku do pieczenia, tyle samo spirytusu,
- - olejek zapachowy (według uznania),
- - olej do smażenia.
Jajka zmiksować, dodać serek i jeszcze miksować. Potem mąka, proszek do pieczenia, spirytus i kilka kropelek olejku aromatycznego. Wrzucać na gorący olej. Po zrumienieniu wyłożyć i odsączyć na papierowym ręczniku. Posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.
Smacznego!
Jak globalne ocieplenie zmienia wakacyjne trendy?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?