5 z 6
Poprzednie
Następne
Jak uniknąć kaca? Zachowaj umiar w piciu alkoholu oraz wypróbuj kilka prostych rad. Sprawdź, jak pić, aby następnego dnia nie bolała głowa
Pij powoli
Zbyt duża ilość alkoholu spożyta w krótkim czasie powoduje nagromadzenie się aldehydu octowego, odpowiedzialnego za powstawanie kaca. Wątroba jest w stanie w ciągu godziny metabolizować 1 jednostkę alkoholu etylowego.
Oznacza to, że aby uniknąć kaca nie należy pić więcej niż 250 ml piwa 5 proc. zaw. alk., 125 ml wina 12 proc. zaw. alk. lub 30 ml wódki 40 proc. zaw. alk.
Ważne, aby mężczyźni nie przekraczali 6 jednostek w ciągu dnia, a kobiety – 4 jednostek.
Należy również dodać, że szybkość metabolizowania alkoholu zależy przede wszystkim od wieku, płci oraz czynników genetycznych.