MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Tłuste ryby morskie to źródło najbardziej wartościowych form...
fot. bondd/123RF

Jak przygotować zdrowe jedzenie? 10 kuchennych błędów i sposoby, by ich unikać

Smażenie tłustych ryb morskich

Tłuste ryby morskie to źródło najbardziej wartościowych form niezbędnych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Z tego powodu zaleca się, by po łososia, makrelę, dorsza, pstrąga tęczowego czy śledzie sięgać 1-2 razy w tygodniu. Nie należy jednak smażyć ich w zwyczajowy sposób na patelni, bo wysoka temperatura powoduje rozkład cennych związków. Lepszym rozwiązaniem jest ich wstępne podsmażenie – następnie można dusić je w sosie (własnym lub dodanym) albo dopiekać. Używanie piekarnika może również całkiem zastąpić obróbkę termiczną na patelni. Dania z tłustych ryb dobrze jest też przyrządzać na parze.

Zobacz również

Długi weekend na drogach powiatu międzychodzkie – bez poważnych wypadków, ale...

Długi weekend na drogach powiatu międzychodzkie – bez poważnych wypadków, ale...

Zaczęły się ulewy i burze w Małopolsce. Pierwsze zalania i najwyższy alert

Zaczęły się ulewy i burze w Małopolsce. Pierwsze zalania i najwyższy alert

Polecamy

W upały robię taką sałatę z ogórkami. Idealna do lekkiego obiadu

W upały robię taką sałatę z ogórkami. Idealna do lekkiego obiadu

Ten delikatny gulasz cię zachwyci. Sprawdź przepis na tradycyjny obiad z mięsem

Ten delikatny gulasz cię zachwyci. Sprawdź przepis na tradycyjny obiad z mięsem

Sukces gminy Międzychód. Zyskano kilkadziesiąt tysięcy dotacji dla seniorów

Sukces gminy Międzychód. Zyskano kilkadziesiąt tysięcy dotacji dla seniorów