18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Gdzie w Poznaniu jest najlepsza pizza [SONDA]

Waldemar Kaiser
Archiwum
W sobotę przypada Międzynarodowy Dzień Pizzy. W poznańskich pizzeriach na smakoszy czeka prawdziwe bogactwo smaków.

Lokale oferują pizze w najróżniejszych rozmiarach i smakach - przeważnie o średnicy od 23 do 60 cm, na cienkim, grubym lub podwójnym cieście, o smaku od owoców morza poprzez pikantne do słodkich.

Zobacz też: Międzynarodowy Dzień Pizzy 2012

Niektórzy wolą domowe pizze (dla nich mamy przepis), a inni preferują te przygotowane w pizzeriach. W naszym mieście nie brak miejsc, w których można zjeść dobrą pizze. A gdzie pizza smakuje najlepiej? Zagłosujcie na swoją ulubioną pizzerię!

Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy przygotował specjalny przepis na domową pizzę z salami:

Składniki:
- ciasto
- sos
- ser żółty Gouda MSM Mońki
- 2 pomidory, sparzone, obrane ze skórki i pokrojone na plasterki
- 4 łyżeczki suszonego oregano
- sól i świeżo zmielony pieprz
- 1 nieduża cebula
- 10 dag salami i szynki cienko pokrojonej

Krok 1 - ciasto

Na jedną dużą pizzę przygotuj:
- 1 szklankę ciepłej wody (ok. 50°C)
- 15 g drożdży
- 1 łyżeczkę cukru
- 3 szklanki mąki chlebowej
- 1 łyżeczkę soli

Dobra rada:
Aby ciasto wyrosło, koniecznie musimy dodać do niego drożdży. Pamiętajmy, by wszystkie składniki łączone z drożdżami miały temperaturę pokojową, właściwą dla ich wzrostu. Rozkruszamy je w kubku z wodą i cukrem i odstawiamy na 10-15 minut.

Krok 2 - wyrób ciasto
Drożdże mieszamy z solą i oliwą z oliwek. Następnie do dużej plastikowej miski wsypujemy mąkę, a na środku robimy dołek, do którego wlewamy drożdże. Całość zagniatamy rękoma, tak aby ciasto nie przywierało do miski i rąk. Ciasto powinno być zwarte i nie pękać, jeśli jest za rzadkie - dosypmy mąki. Kiedy utworzy się zwarta i sprężysta struktura, ugniatamy ją jeszcze 5 minut, skrapiamy oliwą i zawijamy w folię spożywczą. Na koniec wkładamy do miski i przykrywamy ręcznikiem.

Dobra rada:
Chcesz, aby ciasto wyrosło szybciej? Wstaw je do piekarnika obok miski z gorącą wodą. Przez godzinę powinno podwoić objętość. Najlepiej piec je około 2 godzin. Po przełożeniu ciasta na blachę, pozostawmy je na 15 minut, aby jeszcze lekko wyrosło i dopiero wstawmy do piekarnika.

Krok 3 - pieczenie
Nasze domowe piekarniki nie są na tyle profesjonalne, aby osiągnąć tak wysoką temperaturę, jak piece w pizzerii. Dlatego zwykle sos i dodatki przypalają się zanim ciasto zostanie wypieczone. Jednak jest na to rada. Aby ciasto dobrze się wypiekło, wstawmy je do piekarnika nagrzanego do 180°C bez dodatków. W tej postaci pieczemy około 7-10 minut. Następnie wyjmujemy ciasto z piekarnika i zwiększamy temperaturę do 210-220°C. Dodajemy sos i dodatki.

Dobra rada:
Aby pizza z dodatkami się nie przypaliła najlepiej dopiekać ją około 15-20 minut.

Krok 4 - zrób sos
Najpopularniejszy i najprostszy jest sos pomidorowy.
Składniki:
- 1 mała cebula
- czosnek
- oliwa z oliwek - 2 łyżki
- 1 szklanka przecieru pomidorowego
- przyprawy
Najpierw siekamy cebulę, czosnek przepuszczamy przez praskę. Wrzucamy na rozgrzaną oliwę i podsmażamy. Następnie dodajemy przecier pomidorowy i gotujemy na małym ogniu przez około 15 minut. Dodajemy pieprz i sól.

Dobra rada:
Aby sos był smaczny i aromatyczny można dodać do niego odrobinę cukru, a pod koniec gotowania zioła.

Krok 5 - ser i dodatki
Na ciasto nakładamy sos. Wystarczą trzy łyżki stołowe. Na sos nakładamy starty na grubym oczku ser żółty. Powinna to być warstwa ok. 0,5 cm i podobnie jak w przypadku sosu, sera też nie powinno być zbyt dużo, bo zacznie wytapiać się z niego tłuszcz. Wiem natomiast, że powinien być to ser dobrej jakości. Często łączy się dwa gatunki sera. Jeden powinien się dobrze ciągnąć, a drugi dobrze zapiekać. Na plackach rozkładamy plasterki pomidorów, posypujemy je oregano, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Kładziemy cebulę, pokrojoną na kawałki szynkę i salami.

Jeśli chodzi o składniki, to każdy z nas ma swoje ulubione. Pieczarki, salami, papryka peperoni, szynka, boczek, oliwki, czasami jajko gotowane, a czasami surowe wybijane na pizze w końcowej fazie pieczenia, to najczęściej spotykane na naszych pizzach. Pamiętajmy, że ilość tych składników ma znaczenie. Każdy składnik, to spora ilość wilgoci. Podczas pieczenia soki z tych dodatków nie zdążą odparować i mamy zamiast sztywnej, wypieczonej pizzy, coś miękkiego w okrągłym kształcie. Dlatego dwa, trzy składniki, to wystarczająca ilość. Jeżeli więcej, to w pomniejszonych ilościach. Żeby pizza którą pieczemy przypominała nam słoneczną Italię, posypmy ją ziołami lub poszarpmy świeże zioła już po upieczeniu. Najodpowiedniejsze, to oregano, bazylia, tymianek.

Twórz Nasze Miasto razem z nami. Pisz na poznan@naszemiasto.pl lub zostaw nam wiadomość na Facebooku


ZEBRAliśmy nasze serwisy w jednym miejscu:
Wszystko o Lechu Poznań - BUŁGARSKA.PL: polub serwis na Facebooku
Filmy z Poznania i całej Wielkopolski - GŁOS.TV: polub serwis na Facebooku
Inwestycje i budownictwo w Wielkopolsce - DOM
Baw się i wygrywaj nagrody - KONKURSY

Polacy tyją na potęgę. To wszystko przez koronawirusa

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie