Przepis na pierniczki burmistrza Konrada Malickiego stał się w Czempiniu niemal gminnym dobrem. Receptura na świąteczne pierniki nie jest żadną tajemnicą, choć oprawa jaka towarzyszyła ich wypiekaniu podczas bożonarodzeniowych jarmarków w Czempiniu, była wyjątkowa. Nie da się też ukryć, że podczas jarmarku smakowały one szczególnie dobrze.
Może jednak samodzielnie wykonane w domu pierniczki, choć w części przywołają atmosferę bożonarodzeniowych jarmarków w Czempiniu. Oto przepis na słynne pierniczki:
SKŁADNIKI:
75 gram margaryny
260 gram miodu, najlepiej gryczanego
125 gram cukru
500 gram mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
opakowanie przyprawy do piernika
WYKONANIE:
Przygotowanie masy piernikowej zaczynamy od zmieszania w dużym naczyniu: maki, proszku do pieczenia i przyprawy do piernika. Naczynie ze zmieszanymi składnikami odstawiamy i zabieramy się za kolejny etap przygotowań.
W garnku umieszczamy margarynę, miód, jajko i cukier. Garnek podgrzewamy na małym ogniu. Mieszając składniki czekamy, aż się połączą i utworzą plastyczną masę. Zawartość garnka przelewamy do miski z uprzednio zmieszanymi suchymi składnikami.
Całość mieszamy i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy w chłodne miejsce, czekając aż ciasto ostygnie. Kolejnym krokiem jest wypiekanie pierników. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
Ciasto trzeba cienko rozwałkować. Za pomocą foremek wykrawamy pierniczki i układamy na blaszce. Czas pieczenia w rozgrzanym piekarniku to 5 do 8 minut. Świeżo upieczone pierniki są miękkie, lecz to ostygnięciu twardnieją. Najlepsze do jedzenia są po dwóch, trzech dniach.
Konto Amazon zagrożone? Pismak przeciwko oszustom
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?