Za niepowtarzalnym smakiem rogali świętomarcińskich wiele osób tęskni przez cały rok. Początek listopada to czas, kiedy te wielkopolskie rarytasy pojawiają się w sprzedaży, a kulminacja nastąpi 11 listopada, kiedy przypada dzień św. Marcina.
Od 2003 roku rogal świętomarciński jest certyfikowanym produktem regionalnym, natomiast w 2008 został wpisany do rejestru chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych w Unii Europejskiej. Oznacza to, że prawdziwy rogal świętomarciński jest wypiekany tylko w Poznaniu i w wyznaczonych powiatach Wielkopolski. Poza tym rejonem nikt nie może używać tej nazwy.
Od kilku lat dla potwierdzenia jakości smakołyku stosuje się specjalny certyfikat. Powstał on z inicjatywy Cechu Cukierników i Piekarzy w Poznaniu, Izby Rzemieślniczej oraz Urzędu Miasta Poznania.
W tym roku taki certyfikat otrzymało 95 cukierni w naszym województwie. W Chodzieży posiada go jedynie Cukiernia Kamińscy.
Tradycyjny rogal jest pieczony z ciasta półfrancuskiego. Jest to ciasto drożdżowe, które przez dodatek margaryny w procesie wałkowania uzyskuje charakterystyczną, „listkowaną” strukturę. Nadzienie to biały mak i owoce kandyzowane, a gotowy wypiek dekorowany jest pomadą i posypką z orzechów. Smacznego!
Sałatka ze świeżego szpinaku
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?