Święconka w Gnieźnie. Poświęcenie pokarmów w katedrze
Wielka Sobota jest dniem ciszy w obrządku kościoła rzymsko-katolickiego. Wtedy to wspomina się złożenie Jezusa Chrystusa do grobu i oczekuje jego zmartwychwstania w nocy z soboty na niedzielę. W kościołach odbywa się święcenie żywności, która będzie służyła jako dodatek do wielkanocnego żurku, barszczu białego lub do tradycyjnego podzielenia się jajkiem.
To, co się wkłada do koszyka w Wielką Sobotę, nie jest przypadkowe. Każdy z tych produktów ma swoją określoną symbolikę. Wśród jedzenia, które trafia do koszyczka wielkanocnego powinny się znaleźć:
- ugotowane na twardo jajka – symbol odradzającego się życia, a także płodności
- korzeń chrzanu – symbol siły i „wypalanie” tego, co złe
- ziarna czarnego pieprzu – symbol gorzkich ziół w tradycji żydowskiej
- sól – symbol prawdy i oczyszczenia
- ciasto (najczęściej baba drożdżowa, choć święcone placki na Wielkanoc to także mazurki lub serniki) – metafora obfitości, dostatku oraz doskonałości
- chleb – symbol ciała Chrystusa
- kiełbasa lub wędlina – symbol dostatku, zdrowia i pomyślności
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?