Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Zupa ziemniaczana z papryką i pieczeń wołowa z warzywami

Babcia Monika z Jeżyc
Jesienny sobotni obiad zaplanowałam tak: zupa ziemniaczana z papryką. Włoszczyznę obieram, płuczę, drobno kroję, zalewam sześcioma szklankami wrzącej wody, dodaję kostkę bulionu warzywnego i podgotowuję.

Jesienny sobotni obiad zaplanowałam tak: zupa ziemniaczana z papryką. Włoszczyznę obieram, płuczę, drobno kroję, zalewam sześcioma szklankami wrzącej wody, dodaję kostkę bulionu warzywnego i podgotowuję. Ziemniaki obieram, płuczę, kroję w półplasterki, wkładam do warzyw, dodaję ziele angielskie, liść laurowy i gotuję wszystko do miękkości. Zupę zabielam śmietaną i dokładam łyżkę masła, doprawiam do smaku. Paprykę kładę na 5 minut do wrzątku, ostudzam, obieram ze skórki, kroję w paski i dodaję do zupy. Po nalaniu na talerz, zupę posypuję drobno posiekaną zieleniną.

Na drugie danie pieczeń wołowa z warzywami. Mięso myję, osączam, obsmażam na oliwie i przekładam do rondla. Cebulę obieram, płuczę, kroję w talarki, podsmażam na tłuszczu od smażenia mięsa i wkładam do rondla. Warzywa obieram, płuczę, ścieram na tarce (duże oczka) i dodaję do mięsa. Doprawiam do smaku solą pieprzem oraz papryką, zalewam piwem i duszę pod przykryciem na małym ogniu przez godzinę i 15 minut. Ziemniaki obieram, płuczę, kroję w talarki, dodaję do mięsa i dalej duszę przez ok. 25 minut, do momentu aż ziemniaki zrobią się miękkie. Podczas duszenia wyparowany sos uzupełniam piwem. Przed podaniem mięso kroję w plastry, układam na półmisku, obkładam jarzynami i posypuję drobno posiekaną zieloną pietruszką.

Zupa ziemniaczana z papryką (na 4 osoby)

4 średnie ziemniaki, 2 średnie marchewki, pietruszka, kawałek selera, mały por, 2 czerwone papryki, kostka bulionu warzywnego, 10 dag śmietany, łyżka masła, ziele angielskie, liść laurowy, sól i pieprz do smaku, zielona pietruszka.

Pieczeń wołowa z warzywami (na 4 osoby)

80 dag wołowiny bez kości, 40 dag cebuli, 80 dag ziemniaków, 30 dag marchwi, 15 dag selera (korzeń), 10 dag pietruszki, 3 łyżki oliwy, szklanka ciemnego piwa, pieprz, sól i mielona papryka do smaku, zielona pietruszka.

od 12 lat
Wideo

Gazeta Lubuska. Winiarze liczą straty po przymrozkach.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wielkopolskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto