Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Zupa z papryką i bakłażany zapiekane

Babcia Monika
Polecam dziś ciekawą zupę, którą się krótko gotuje i spożywa na zimno. Nazywamy ją zupą z papryką. Najpierw trzeba sparzyć pomidory i obrać ze skórki, pokroić na cząstki, wrzucić do litra gotującej się wody, gotować ...

Polecam dziś ciekawą zupę, którą się krótko gotuje i spożywa na zimno. Nazywamy ją zupą z papryką. Najpierw trzeba sparzyć pomidory i obrać ze skórki, pokroić na cząstki, wrzucić do litra gotującej się wody, gotować na małym ogniu 5 minut. Przecedzić przez sito, przetrzeć kawałki miąższu, ostudzić. Ogórek umyć, obrać, pokroić w kostkę. Cebulę obrać ze skórki, drobno pokroić, przecier pomidorowy wymieszać z papryką, kukurydzą, ogórkiem i cebulą, przyprawić do smaku solą i pieprzem, dodać połamane na kawałki grzanki, posypać posiekaną bazylią. Na drugie - faszerowane bakłażany, zapiekane w piekarniku. Kilogram świeżych, jędrnych bakłażanów umyć, obrać, pokrajać wzdłuż na połówki, posolić, odstawić na pół godziny. Gdy wypuszczą gorzki sok, opłukać bieżącą wodą, wyjąć łyżeczką miąższ, posiekać. Pieczarki dokładnie opłukać, pociąć w cienkie paseczki. Dodać pokrajaną w krążki cebulę, tłuszcz, miąższ z bakłażanów, dusić do miękkości, dodać sól i pieprz. Grzyby ostudzić, połączyć z jajem, tartą bułką i siekaną zieleniną, starannie wymieszać. Nakładać połówki bakłażanów, ułożyć w płaskim rondlu, wlać 3-4 łyżki wody. Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiec. Przed podaniem zalać gęstą śmietaną osoloną, chwilę zapiekać i wyjąć. Wyłożyć na półmisek, oblać z wierzchu sosem, posypać siekaną zieleniną.

Zupa z papryką - składniki (na 4 osoby)
3/4 kg pomidorów, po pół strąka papryki zielonej i czerwonej, 25 dag pieczarek pół puszki kukurydzy, ogórek cebula, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 4 grzanki z bułki, listki bazylii, sól i pieprz.
Bakłażany zapiekane - składniki (na 4 osoby)
1 kg bakłażanów, 2 łyżki tłuszczu, 30 dag pieczarek, jajko, duża cebula, 2 łyżki bułki tartej, 2 łyżki siekanej natki pietruszki, koperku i siekanego szczypiorku, ćwiartka śmietany, sól i pieprz do smaku.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Lody kawowe z kajmakiem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wielkopolskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto