Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Zupa z karpia i herbaciana ryba

Babcia Monika z Jeżyc
W naszym specjalnym dodatku podałam przepisy na wigilię poznańską. Dziś dwa szybkie przepisy uzupełniające ten szczególny dzień. Zacznijmy od zupy z karpia.

W naszym specjalnym dodatku podałam przepisy na wigilię poznańską. Dziś dwa szybkie przepisy uzupełniające ten szczególny dzień.
Zacznijmy od zupy z karpia. Rybę oskrobać, sprawić, umyć, odciąć głowę, usunąć skrzela, oczy, płetwy i ogon. Ponownie dokładnie umyć i pociąć na dzwonka. Warzywa oczyścić, umyć i zalać 2 l. wrzątku, posolić, dodać obrane cebule i głowę. Gotować ok. 20 min. Następnie włożyć do wywaru porcje ryby, listek laurowy, doprawić solą, pieprzem i odrobiną cukru. Gotować na bardzo małym ogniu 20-30 min. Natkę umyć i drobno posiekać. Zupę przecedzić przez gęste sito i posypać natką pietruszki.

Polecam też bardzo nietypową herbacianą rybę. Najpierw trzeba zaparzyć herbatę w 2 szklankach wrzątku, przecedzić i ostudzić. Zalać naparem kawałki ryby podzielone na podłużne filety, przykryć je i odstawić w chłodne miejsce (najlepiej do lodówki) na 3-4 godz. Wyjąć rybę z marynaty, osączyć i delikatnie oprószyć mąką oraz solą. Na każdym kawałku położyć trochę cebuli i pieczarek, posypać imbirem, starannie zawinąć i spiąć igłą do zrazów lub wykałaczką. Białko jaja lekko ubić, wymieszać z mąką, i proszkiem do pieczenia oraz taką ilością wody, żeby ciasto miało gęstość śmietany. Kawałki ryby obtoczyć w cieście, a następnie usmażyć na gorącym oleju. Podawać z sosem beszamelowym, ryżem i surówkami.

Zupa z karpia (na 4 osoby)

1,5 kg karpia, 2 marchewki, pietruszka, 15 dag selera, por, 3 cebule, listek laurowy, 1/2 pęczka natki pietruszki,
cukier, sól, pieprz.

Herbaciana ryba (na 4 osoby)

kg filetów z ryby morskiej, 10 dag pieczarek, 4 łyżeczki suchej herbaty, 2 cebule, łyżka mąki, łyżeczka soli, ćwierć łyżeczki imbiru, olej do smażenia. Do
panierowania: 2 białka jaj, 3 łyżki mąki, łyżeczka proszku do pieczenia.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Śmieciowe jedzenie zabiera pamięć

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wielkopolskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto