W naszym specjalnym dodatku podałam przepisy na wigilię poznańską. Dziś dwa szybkie przepisy uzupełniające ten szczególny dzień.
Zacznijmy od zupy z karpia. Rybę oskrobać, sprawić, umyć, odciąć głowę, usunąć skrzela, oczy, płetwy i ogon. Ponownie dokładnie umyć i pociąć na dzwonka. Warzywa oczyścić, umyć i zalać 2 l. wrzątku, posolić, dodać obrane cebule i głowę. Gotować ok. 20 min. Następnie włożyć do wywaru porcje ryby, listek laurowy, doprawić solą, pieprzem i odrobiną cukru. Gotować na bardzo małym ogniu 20-30 min. Natkę umyć i drobno posiekać. Zupę przecedzić przez gęste sito i posypać natką pietruszki.
Polecam też bardzo nietypową herbacianą rybę. Najpierw trzeba zaparzyć herbatę w 2 szklankach wrzątku, przecedzić i ostudzić. Zalać naparem kawałki ryby podzielone na podłużne filety, przykryć je i odstawić w chłodne miejsce (najlepiej do lodówki) na 3-4 godz. Wyjąć rybę z marynaty, osączyć i delikatnie oprószyć mąką oraz solą. Na każdym kawałku położyć trochę cebuli i pieczarek, posypać imbirem, starannie zawinąć i spiąć igłą do zrazów lub wykałaczką. Białko jaja lekko ubić, wymieszać z mąką, i proszkiem do pieczenia oraz taką ilością wody, żeby ciasto miało gęstość śmietany. Kawałki ryby obtoczyć w cieście, a następnie usmażyć na gorącym oleju. Podawać z sosem beszamelowym, ryżem i surówkami.
Zupa z karpia (na 4 osoby)
1,5 kg karpia, 2 marchewki, pietruszka, 15 dag selera, por, 3 cebule, listek laurowy, 1/2 pęczka natki pietruszki,
cukier, sól, pieprz.
Herbaciana ryba (na 4 osoby)
kg filetów z ryby morskiej, 10 dag pieczarek, 4 łyżeczki suchej herbaty, 2 cebule, łyżka mąki, łyżeczka soli, ćwierć łyżeczki imbiru, olej do smażenia. Do
panierowania: 2 białka jaj, 3 łyżki mąki, łyżeczka proszku do pieczenia.
Śmieciowe jedzenie zabiera pamięć
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?