Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Zupa szparagowa i zraz mielony z nadziewany chrzanem

Babcia Monika z Jeżyc
Sezon szparagowy w pełni, więc spieszmy go wykorzystać, bo jest krótki. W związku z powyższym dzisiaj ugotuję zupę szparagową. Kości płuczę, wkładam do zimnej wody i gotuję.

Sezon szparagowy w pełni, więc spieszmy go wykorzystać, bo jest krótki. W związku z powyższym dzisiaj ugotuję zupę szparagową. Kości płuczę, wkładam do zimnej wody i gotuję. Warzywa myję, obieram, płuczę i dokładam do gotujących się kości. Szparagi płuczę, obieram, odcinam główki. Pozostałe części mielę w maszynce do mięsa i gotuję na części przecedzonego wywaru wraz z sokiem, który wyciekł przy mieleniu. Na pozostałym wywarze gotuję główki szparagów. Robię zawiesinę ze śmietany i mąki, łączę z zupą, dodaję ugotowane główki szparagowe, przyprawiam solą i odrobiną cukru do smaku i zagotowuję. Zupę podaję z grzankami.
Na drugie danie przygotuję zraz mielony z mięsa mieszanego, nadziewany chrzanem. Zmieloną masę mięsną łączę z namoczoną i odciśniętą bułką, jajem, przyprawami oraz podsmażoną lekko na tłuszczu cebulą. Masę wyrabiam tak długo, dopóki mięso nie zacznie odrywać się od miski. Przygotowuję nadzienie: chrzan myję, skrobię, płuczę, ścieram na tarce, sparzam i odciskam. Do osączonego chrzanu dodaję przyprawy, śmietanę i dobrze rozcieram. Wyrobioną masę mięsną dzielę na porcje. Każdą porcję spłaszczam, nakładam nadzienie, przygotowane z chrzanu, zwijam w wałek i obtaczam w tartej bułce. Rozgrzewam tłuszcz i smażę zrazy na rumiano ze wszystkich stron. Podaję z ziemniakami i gotowanymi jarzynami.

Zupa szparagowa (na 4 osoby)

50 dag kości, 10 dag marchwi, 7 dag pietruszki, 5 dag cebuli, 40 dag szparagów, 10 dag szparagów, 5 dag mąki pszennej, sól i cukier do smaku.

Zraz mielony z nadziewany chrzanem (na 4 osoby)

25 dag mięsa mielonego wieprzowo-wołowego, bułka pszenna, jajo, 5 dag cebuli, 7 dag smalcu, 5 dag tartej bułki, sól i pieprz do smaku.
Nadzienie: 5 dag chrzanu, łyżka śmietany, papryka mielona i cukier do smaku.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pasztet z białej fasoli

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wielkopolskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto