Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Zupa porowo-serowa i pieczeń z farszem

Babcia Monika z Jeżyc
Najsampierw zupa porowo-serowa. Z porów odcinam zielone części i kroję na skośne plastry. Cebule obieram i siekam na drobną kostkę. Podsmażam wszystko na maśle.

Najsampierw zupa porowo-serowa. Z porów odcinam zielone części i kroję na skośne plastry. Cebule obieram i siekam na drobną kostkę. Podsmażam wszystko na maśle. Warzywa przekładam do garnka, zalewam bulionem, dodaję pokrojoną w długie paski szynkę i gotuję na średnim ogniu przez 20 minut. Kiedy pory są zupełnie miękkie, dodaję topiony serek i mieszam do rozpuszczenia. Zupę doprawiam solą, pieprzem. Następnie dodaję osoloną i wymieszaną z kilkoma łyżkami zupy śmietanę i podgrzewam, ale nie gotuję. Na talerzach zupę posypuje serem i dużą ilością natki pietruszki.
Teraz pyszna pieczeń z farszem. Mięso obijam tłuczkiem, nacieram sokiem z cytryny i odstawiam na 2 godziny. Potem posypuję pieprzem i mąką. Rozpuszczam na patelni masło i zarumieniam mięso ze wszystkich stron. Wkładam do brytfanny, podlewam odrobiną wody i duszę około 45 minut. W tym czasie przygotowuję farsz. Na patelni podgrzewam oliwę, wrzucam cebulę i smażę do miękkości. Dodaję starty chleb, jajko, dodaję soli i pieprzu. Mięso wyjmuję z ganka na deseczkę, kroję w plastry, ale nie do końca, aby na dole się razem trzymało. Teraz, w co drugi plaster kładę farsz, spinam wykałaczką i mocno przyciskam wszystkie plastry, nadając pieczeni pierwotny kształt. Wkładam do garnka i duszę jeszcze przynajmniej 40 minut, do całkowitej miękkości. Pieczeń wydaję na stół z borówkami.

Zupa porowo-serowa

15 dag pokrojonej szynki,
10 dag serka topionego, pół szklanki startego żółtego sera, pół szklanki gęstej śmietany,
3 pory, 2 cebule, 4 łyżki masła, 4 szklanki bulionu, sól, pieprz, natka pietruszki.

Pieczeń z farszem

kg schabu bez kości, sok z cytryny, 1/5 kostki masła.
Farsz: 3 cebule , 3 łyżki oliwy,
3 utarte posuszone kromki razowego chleba, jajko, sól
i pieprz.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Lody kawowe z kajmakiem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wielkopolskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto