Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Zupa jarzynowa z pieczarkami i papryka nadziewana mięsem i warzywami

Babcia Monika z Jeżyc
Zupa jarzynowa z pieczarkami. Umyte, obrane i opłukane warzywa drobno kroję w paseczki, zalewam wrzącą osoloną wodą i gotuję. Po ok. 15 minutach dodaję pokrojone w drobną kostkę ziemniaki i brukselkę.

Zupa jarzynowa z pieczarkami. Umyte, obrane i opłukane warzywa drobno kroję w paseczki, zalewam wrzącą osoloną wodą i gotuję. Po ok. 15 minutach dodaję pokrojone w drobną kostkę ziemniaki i brukselkę. Pieczarki myję szatkuję i duszę do miękkości z dodatkiem tłuszczu. Do gotowej zupy wlewam mleko i dodaję pieczarki. Przyprawiam do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posypuję drobno posiekaną zieloną pietruszką.

Papryka nadziewana mięsem i warzywami. Obraną cebulę płuczę, kroję w kostkę, lekko podsmażam na części oleju, dodaję mięso i mieszając podduszam. Warzywa myję, obieram, płuczę, drobno kroję i podduszam ok. 15 minut na pozostałym tłuszczu, podlewając wrzącą wodą. Mieszam z przygotowanym wcześniej mięsem, przyprawiam do smaku solą i mieloną papryką. Świeżą paprykę myję, wykrawam gniazda nasienne i napełniam nadzieniem mięsno – jarzynowym, układam w płaskim rondlu i zalewam sosem pomidorowym, który przygotowuję następująco: przesianą mąkę mieszam z koncentratem pomidorowym, rozprowadzam rosołem i mieszając podgrzewam do zawrzenia, a następnie odstawiam i dolewam mleka. Potrawę posypuję z wierzchu tartym serem i zapiekam w piekarniku. Po wyjęciu posypuję drobno posiekaną zieloną pietruszką. Paprykę podaję z ziemniakami duszonymi.

Zupa jarzynowa z pieczarkami (na 4 osoby)

pęczek włoszczyzny, 15 dag brukselki, 15 dag pieczarek, 10 dag ziemniaków, 3 dag tłuszczu, 1,5 szklanki słodkiego mleka, sól i pieprz do smaku, zielona pietruszka.

Papryka nadziewana mięsem
i warzywami (na 4 osoby)

8 średnich papryk czerwonych, 25 dag mięsa mielonego, pęczek włoszczyzny, 2 cebule, 5 dag koncentratu pomidorowego, 15 dag oleju sojowego, 1,5 szklanki słodkiego mleka, 5 dag mąki pszennej, szklanka wywaru z warzyw, 5 dag tartego żółtego sera, sól i papryka mielona do smaku.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wielkopolskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto