Zespół Szkół Gastronomicznych im. Karola Libelta

„Gastronomik” - wiekowa szkoła z tradycjami - Prowadzenie szkoły o tak bogatych tradycjach jest dla dyrektora prawdziwym wyzwaniem. Musi on przede wszystkim kontynuować stare, dobre tradycje i starać ...

„Gastronomik” - wiekowa szkoła z tradycjami

- Prowadzenie szkoły o tak bogatych tradycjach jest dla dyrektora prawdziwym wyzwaniem. Musi on przede wszystkim kontynuować stare, dobre tradycje i starać się wprowadzać nowe - uważa Grzegorz Bąkowski, dyrektor szkoły.

Zespół Szkół Gastronomicznych w Poznaniu jest jedną z najstarszych szkół zawodowych w Polsce. Szkoła założona w czasie zaboru pruskiego w roku 1899 przygotowywała kobiety i dziewczęta w zakresie krawiectwa, handlu, gospodarstwa domowego i robót artystycznych.

Z kart historii...

Za datę powstania szkoły przyjmujemy rok 1899. Nosiła ona wówczas nazwę „Szkoła Przemysłowa i Gospodarstwa Domowego”. W latach 1903 - 1918 szkoła występowała pod nazwą „Handels und Gewerbeschule fur madchen, Konigliche und Seminar fur technische Lehrerinen”. Po zakończeniu Powstania Wielkopolskiego powołano z dniem 1 kwietnia 1991 roku „Państwową Szkołę Gospodarstwa i Przemysłu Domowego”, którą wkrótce zmieniono na „Państwową Szkołę Handlową - Przemysłową Żeńską”. W roku 1932 nastąpił podział administracyjny szkoły, w wyniku którego powołano roczną „Szkołę Przysposobienia w Gospodarstwie Rodzinnym” oraz „Liceum Gospodarczo - Społeczne”. W okresie okupacji władze niemieckie zlikwidowały szkołę. Po wyzwoleniu stworzono Liceum Gospodarcze. W latach 1953 - 1967 szkoła korzystała z gościnności Zespołu Szkół Handlowych przy ul. Śniadeckich. W dniu 11 grudnia 1967 roku szkoła otrzymała własny, nowo zbudowany gmach przy ul. Podkomorskiej 49, gdzie znajduje się do dziś...

Oferta na rok szkolny 2002/2003

  • III Liceum Profilowane - nazwa profilu kształcenia: usługowo - gospodarczy
    (Decyduje liczba uzyskanych punktów wg regulaminu szkoły)
  • Technikum Gastronomiczne w zawodzie: kucharz, kelner, technik organizacji usług gastronomicznych (Decyduje liczba uzyskanych punktów wg regulaminu szkoły)
  • Technikum Hotelarskie w zawodzie: technik hotelarz
  • Technikum na podbudowie szkoły zasadniczej w zawodzie: technik technologii żywienia (egz. wstępny z j. polskiego i matematyki)
  • Zasadnicza Szkoła Zawodowa nr 3 w zawodzie: cukiernik, kucharz małej gastronomii

Nauczanie tego ostatniego zawodu w szkole zawodowej jest możliwe po opracowaniu przez MENiS podstawy programowej

- Policealne Studium Zawodowe nr 6 w zawodzie technik hotelarz. O przyjęciu decyduje rozmowa kwalifikacyjna

Gołębie niebo w gębie

To jedno z dań garmażeryjnych, przygotowanych podczas Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego ucznia w Zawodzie Kucharza. Konkurs ten rozsławił poznańskiego „Gastronomika” na całą Polskę.

- Przyjeżdżają do nas z dużych miast i miasteczek - mówi Urszula Rapczyńska - Kaczmarek i wymienia Białystok, Gorlice, Kalisz, Kamionkę, Łódź, Lublin, Piłę i wiele innych miast. Każdy wie, że wielkopolska gospodarność także od tego, co wrzuci kucharz do garnka i jak zamiesza, zależy. Dlatego przyjeżdżają.

A jednak nie kucharz...

Wydawałoby się, że w tak specyficznej szkole zawodowej uczniowie nie są raczej zainteresowani działaniami na pograniczu sportu, rekreacji oraz sztuki. Rzeczywistość okazała się jednak inna.

- Oprócz imprez kulturalnych, które świadczyły i świadczą o uzdolnionych aktorsko i muzycznie uczniach naszej szkoły, mieliśmy i mamy młodzież uzdolnioną sportowo - pochwalił się nam dyrektor szkoły.

Potwierdzeniem tych słów może być fakt, że wśród absolwentów szkloły znaleźli się również sportowcy: Paweł Szwedziak - słynny poznański dżudoka, obecnie trener, Halina Sworek - mistrzyni Polski juniorek w dżudo, Grzegorz Łazarek - były piłkarz Lecha, Joanna Kotecka - znakomita pływaczka, Honorata Wrzesińska i Aleksandra Szymkowiak - koszykarki poznańskiej Olimpii.

Na stałe w harmonogram imprez szkolnych wpisały się m.in. Listopad Poetycki, Konkurs Mitologiczny, a także zabawa w teatr i uroczyste obchody Dnia Patrona. Każda z tych imprez zamienia szkołę w miejsce zabawy, dopuszczalne są wtedy wszelkie przebieranki, makijaże i happeningi.

- Cieszę się, że nasi uczniowie są na tyle dojrzali, że potrafią rozgraniczyć czas zabawy i czas nauki. Myślę, że dzięki temu grono pedagogiczne i młodzież tak świetnie się rozumie i funkcjonuje na układach partnerskich. Poza nauką potrafimy także dobrze się bawić, a przecież nie samą nauką i gotowaniem uczeń powinien żyć... - uśmiechnął się Grzegorz Bąkowski

Rozmawiamy z szefem kuchni - Grzegorzem Bąkowskim, dyrektorem ZSG

Czym różni się Gastronomik od innych szkół zawodowych?

- Przede wszystkim zapachem. Gdy przekroczymy próg szkoły dochodzą nas rozmaite zapachy pieczonych ciast i mięs i innych potraw. Czasami, na szczęście bardzo rzadko, jest to zapach spalenizny... Nie zawsze wszystko się udaje, ale początki bywają trudne... Choć uczniowie starają się, by potrawy były smaczne i cieszyły oko sposobem ich podania.

A kto to wszytsko zjada?

- Nasi klienci. W szkole istnieją warsztaty, które wykonują różne zlecenia, m.in. wyroby cukiernicze i garmażeryjne. Czasami też uczniowie swoje kulinarne dzieła (gotują i pieką na lekcjach technologii) testują na sobie i prawie zawsze im smakuje...

Czy są grubi?

- Nie. Są szczupli i piękni. Szkoła poza tym, że uczy przyrządzania przepysznych potraw, uczy także zdrowego i racjonalnego odżywiania.

ZSG organizuje


  • kurs barmański - możliwość zdobycia specjalności barmana.
  • Ogólnopolski Turniej na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharza




Zespół Szkół Gastronomicznych im. Karola Libelta

Podkomorska 49, 60 - 241 Poznań

tel. 867 40 41 fax 867 23 08

Katarzyna SKLEPIK, Magdalena CIEŚLIK

Komentarze

Liczba znaków do wpisania:  4000/4000

Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Jeśli uważasz, że któryś z komentarzy łamie regulamin, to wyślij nam link do tego artykułu na pomoc@naszemiasto.pl

Wybrane dla Ciebie

Powiązane

Więcej na temat:
Więcej na temat:
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, wyłącz Adblock na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3