18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 7
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Co dodaje się do takiej solanki? Pawłowski podkreśla, że...
fot. Arkadiusz Gola

Jak zrobić szynkę na Wielkanoc? [PORADNIK] Masarz Mateusz Pawłowski z Rudy Śląskiej tłumaczy

Co dodaje się do takiej solanki? Pawłowski podkreśla, że chemii nie da się uniknąć całkowicie. A wszystko po to, by nasza szynka miała odpowiedni smak i aromat. - Później mięso jest wieszane, by wyciekła z niego woda. Waży więc tyle samo, co przed nastrzykiwaniem - zapewnia Pawłowski. Surowe mięso trafia do komory ciepłowniczej. W pierwszej fazie osuszania panuje w niej temperatura 55 stopni, ale szynka w środku powinna mieć ok. 30 stopni. Po godzinie temperaturę podwyższa się do 65 stopni. Samo wędzenie trwa ok. 10 minut. Stosowana jest do tego mieszanka olszynowo-bukowa.

Zobacz również

Czarodzieje koszykówki dali efektowne show w Tauron Arenie. Zobaczcie zdjęcia

Czarodzieje koszykówki dali efektowne show w Tauron Arenie. Zobaczcie zdjęcia

Gnał jak szalony w obszarze zabudowanym

Gnał jak szalony w obszarze zabudowanym

Polecamy

Dzięki konturowaniu twoja twarz będzie szczuplejsza! Zobacz nowy sposób

Dzięki konturowaniu twoja twarz będzie szczuplejsza! Zobacz nowy sposób

Takiej tarty jeszcze nie znasz. Wiosenne warzywo pasuje do niej idealnie

Takiej tarty jeszcze nie znasz. Wiosenne warzywo pasuje do niej idealnie

Zmiany dla kierowców. Te przepisy mogą wejść w życie - będą nowe ograniczenia

Zmiany dla kierowców. Te przepisy mogą wejść w życie - będą nowe ograniczenia