Jednym z najprostszych specjałów na piknik mogą być kanapki.
Wystarczy zabrać ze sobą pieczywo tostowe lub chrupkie, na które nałożymy wcześniej przygotowane w domu pasty kanapkowe.
Oto nasze propozycje. Pasta z wątróbki Składniki: 20 dag wątróbki z drobiu, 1 cebula, 1 łyżka mąki pszennej, 15 dag tłustego sera twarogowego, 2 łyżki szczypiorku, 2 łyżki oliwy, sól, pieprz..
Przygotowanie: Wątróbki opłukać i osączyć. Cebulę obrać i posiekać. Wątróbki obtoczyć w mące, usmażyć na oliwie i odłożyć. Na pozostałej na patelni oliwie zrumienić cebulę. Wystudzoną wątróbkę i cebulę wraz z twarogiem zmiksować na gładką masę. Dodać szczypiorek, doprawić solą i pieprzem.
Pasta z tuńczyka
Składniki: 1 puszka tuńczyka w sosie własnym, 10 dag bryndzy, 2 łyżki masła, 3 łyżki kwaśnej śmietany 12-procentowej, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżka suszonego zielonego pieprzu, sól.
Przygotowanie: Zielony pieprz namoczyć w zimnej przegotowanej wodzie (5 min.), a następnie osączyć. Tuńczyka osączyć zalewy i rozdrobnić. Bryndzę rozetrzeć z miękkim masłem i śmietaną. Dodać rybę, sok cytrynowy i zmiksować na gładką masę. Pieprz roztłuc w moździerzu, dodać do pasty, posolić i wymieszać.
Pasta z rokpola
Składniki: 20 dag sera rokpol, 6 łyżek śmietany 30-procentowej, 2 łyżki winiaku, 1 pęczek szczypiorku, pieprz cayenne, sól.
Przygotowanie: Ser rozdrobnić, rozetrzeć ze śmietaną. Szczypiorek drobno posiekać i dodać do masy serowej. Wlać winiak. Przyprawić pieprzem, jeśli trzeba solą i dokładnie wymieszać.
Oprócz kanapek możemy pokusić się o zrobienie sałatek, które będą smaczne i pożywne, a znakomicie nadają się do transportowania np. w plastikowych pojemnikach. Proponujemy:
Sałatkę z kurczaka z migdałami
Składniki na 4 porcje: 1 kurczak, słoik białej fasoli (ok. 300 g), 1 zielona papryka, 1 gałązka cząbru i rozmarynu, 50 g migdałów, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 6 łyżek oliwy z oliwek, 1 ząbek czosnku, 4 łyżki octu winnego, 3 łyżki sherry, 10 czarnych oliwek, sól, pieprz.
Przygotowanie: Sprawionego kurczaka opłukać, natrzeć solą i pieprzem, zalać gorącą wodą, gotować 45 minut, następnie ostudzić. Fasolę osączyć. Paprykę oczyścić, umyć, po usunięciu gniazda nasiennego pokroić w kostkę. Zioła umyć, osuszyć, poodrywać listki i drobno posiekać. Migdały uprażyć na patelni na jasnobrązowy kolor. Dodać sproszkowaną paprykę i 1 łyżkę oliwy, wymieszać. Czosnek obrać, drobno posiekać i wymieszać na gładki sos z pozostałą porcją oliwy, octem, sherry, ziołami, solą i pieprzem. Mięso kurczaka oddzielić od kości i pokroić w kostkę. Wymieszać z fasolą, papryką, migdałami i sosem.
Przybrać oliwkami.
Po zjedzeniu przystawek i dań głównych (tu pozostawiamy inwencję naszym czytelnikom) warto pomyśleć o deserze. Zamiast tradycyjnego ciasta, polecamy filiżankę herbaty lub kawy, którą przygotowaliśmy w termosie przed wyjazdem na piknik z sałatka owocową.
Sałatka owocowa z arbuzem
Składniki na 4 porcje: 1 arbuz, 4 kiwi, 1 ananas, 2-3 łyżki płynnego miodu.
Przygotowanie: Arbuz umyć. Odkroić czubek owocu (około 1/3) za pomocą stalowej łyżki wykroić kulki z miąższu w obu częściach.. Usunąć starannie pestki, kulki miąższu umieścić w dużej misce. Sok wypływający z arbuza podczas wykrawania kulek wymieszać dokładnie z miodem. Ananas pokroić ostrym nożem na ćwiartki, usunąć twardy środek. Wykroić miąższ, pokroić go na małe kawałki. Owoce kiwi cienko obrać ze skórki, pokroić w plasterki. Kawałki ananasa i plasterki kiwi połączyć z kulkami arbuza, polać sosem miodowym, wymieszać. Owoce umieścić w wydrążonej, większej części arbuza.
Kotlety mielone z piekarnika z fetą
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?