Celem konkursu jest poszukiwanie i ochrona przed zapomnieniem gminnych przepisów regionalnych i tradycyjnych, kultywowanie tradycji wytwarzania produktów stanowiących regionalne lub tradycyjne dziedzictwo, które przez swoje umocowane w historii i tradycji będą przyczyniać się do efektywnej promocji gminy.
Rywalizowano w czterech kategoriach: produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego, produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego, napoje regionalne i inne produkty regionalne. Komisja konkursowa w składzie: Izabela Byszewska (Prezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego), Julita Augustyniak, Tomasz Bzdęga, Grzegorz Kubik oraz Adriana Miara zadecydowała:
Kategoria I: produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego
I miejsce i nagrodę w wysokości 1000 zł przyznano Stowarzyszeniu Żylicka Rzecz Babska za produkt: pasztet cielęcy.
Kategoria II: produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego
I miejsce i nagrodę w wysokości 1000 zł przyznano KGW Fajne Babki z Zawady za produkt: warówki hazackie.
Kategoria III: napoje regionalne
I miejsce i nagrodę w wysokości 1000 zł przyznano Stowarzyszeniu HAZY TO MY za produkt: nalewka wiśniowa hazackiej babuni.
Kategoria IV: inne produkty regionalne
I miejsce i nagrodę w wysokości 1000 zł przyznano Łaszczyńskiej Grupie Seniorek za produkt: czernina, Łaszczyńska czarna polewka.
Nagroda Specjalna Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego dla KGW w Dębnie Polskim za Maślany Tort Babci Jadzi.
Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?