Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Sanepid w Kaliszu zamknął pięć lodziarni

Daria Kubiak
Sanepid w Kaliszu zamknął pięć lodziarni
Sanepid w Kaliszu zamknął pięć lodziarni Andrzej Kurzyński
Sanepid w Kaliszu zamknął pięć lodziarni. Jedną zamknięto w Ostrowie Wielkopolskim. Badane próbki lodów zawierały bakterie spowodowane zaniedbaniem higieny produkcji

Sześć decyzji wstrzymujących wytwarzanie lodów do czasu przywrócenia właściwej higieny produkcji to efekt kontroli przeprowadzonych w czerwcu i lipcu przez sanepid w Kaliszu i Ostrowie Wielkopolskim. Inspektorzy przeprowadzili dotychczas ogółem ponad 80 kontroli, w tym kilkanaście weekendowych na giełdach artykułów rolno-spożywczych, targowiskach w restauracjach, punktach małej gastronomii, a także w ośrodkach kolonijnych i półkolonijnych oraz wypoczynkowych, gdzie żywią się duże grupy osób.

Sanepid w Kaliszu zamknął pięć lodziarni

Okazało się, że najbardziej na bakier z higieną są wytwórcy i sprzedawcy lodów zarówno tych produkowanych w automatach, jak i serwowanych z pojemników trzymanych w lodówkach. Sanepid w Kaliszu w trakcie kontroli stwierdził nieprawidłowości u pięciu wytwórców lodów z automatu.

- Stwierdziliśmy w lodach bakterie z rodziny enterobacteriaceae uznawane za wskaźnik sanitarny produktu - mówi Barbara Gogolewska, zastępczyni państwowego powiatowego inspektora sanitarnego w Kaliszu. - Bakterie te wywołują u ludzi zaburzenia jelitowe. Wobec właścicieli czterech automatów do lodów w Kaliszu oraz jednego z terenu powiatu kaliskiego zostały wydane decyzje administracyjne wstrzymujące produkcję lodów do czasu uzyskania pozytywnych wyników badań mikrobiologicznych.

Inspektorzy sanepidu w Ostrowie Wielkopolskim pobrali 16 próbek lodów z automatów oraz lodów serwowanych z kuwet. Jak informuje Andrzej Biliński, szef ostrowskiego sanepidu, w sześciu przypadkach zakwestionowano stan higieny produkcji, a w jednym wstrzymano wytwarzanie lodów w automacie z powodu zanieczyszczenia bakteriologicznego.

- Powstaje ono wskutek zaniechania prawidłowego mycia i dezynfekcji automatów - dodaje inspektor Biliński. Konsumenci nie są w stanie wykryć zagrożenia, gdyż smak i wygląd lodów zanieczyszczonych bakteriologicznie nie budzi żadnych zastrzeżeń. Wszystko zależy więc od właściwego postępowania wytwórcy lodów.
Wzmożone kontrole sanepidu potrwają do końca sierpnia

Byłeś świadkiem interesującego wydarzenia? Napisz do nas: [email protected]

Wiadomości z Twojego miasta prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera!
Prześlij nam swój artykuł lub swoje zdjęcia. Nie masz konta? Zarejestruj się!
Masz firmę? Dodaj ją za darmo do Katalogu Firm.
Organizujesz imprezę? Poinformuj nas!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na kalisz.naszemiasto.pl Nasze Miasto