Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Placki upieczone na konkurs wypieku ciasta domowego w Brzeziu

Irena Kuczyńska
,,Szalone ciapki'' Monika Zaradniak
,,Szalone ciapki'' Monika Zaradniak Anna Bogacz
Upieczcie sobie placek z ,,Gazetą Pleszewską''! 20 sprawdzonych przepisów na ciasta upieczone na XI Gminny Konkurs Wypieku Ciasta Domowego Brzezie 2016

Placki wg tych przepisów upiekły członkinie KGW gminy Pleszew na XI Gminny Konkurs Wypieku Ciasta Domowego

Szalone ciapki
Monika Zaradniak (Sowina Błotna)

pieczemy 2 biszkopty z 4 jaj jasne, do jednego trzeba zetrzeć na tarce 1 gorzką czekoladę następnie pieczemy płytkę bezową z 6 białek ,1,5 szkl. cukru, 20 dkg wiórków kokosowych +1 łyżka mąki kartoflanej

krem:0.5 l mleka .3 łyżki mąki zwykłej i 2 łyżki mąki kartoflanej, 1 cukier waniliowy 3/4 szklanki cukru - ugotować (żeby nie było grudek, intensywnie mieszać podczas gotowania). Po wystudzeniu ukręcić z 1.5 kostki palmy (murzynek) na koniec dodać 4-5 łyżek spirytusu

warstwy przekładamy tak: biszkopt z czekoladą, krem, na krem może być jakiś owoc, potem płytka bezowa, krem, drugi biszkopt, na wierzchu smarujemy kremem i polewamy krówką

Tort piętrowy biszkoptowy i Stefanka
Teresa Urbaniak (Kowalew)

Tort piętrowy biszkoptowy
składniki:
ciasto:6 jajek, 9 dkg mąki tortowej, 9 dkg mąki ziemniaczanej, 15 dkg cukru
krem: 5 jajek,10 łyżek cukru, 500 g masło + margaryna, spirytus

przygotowanie ciasta:
ubijamy na pianę jajka ze szczyptą soli i cukrem. Stopniowo dodajemy mąkę. Pieczemy 50 minut w 160 stopniach.
przygotowanie kremu:jajka z cukrem ubijamy na pianę. Topimy tłuszcz, po wystudzeniu łączymy z jajkami.

"Stefanka"
ciasto:35 dkg mąki, 30 dkg cukru pudru, 30 dkg masła, 7 jajek, 3 g amoniaku
krem: 6 żółtek, 25 dkg cukru pudru, 50 dkg masła spirytus

przygotowanie ciasta; masło, cukier i jajka miksujemy na pulchną masę i stopniowo dodajemy mąkę z amoniakiem.Wyrobione ciasto rozkładamy na 6 papierów o średnicy 30 cm i pieczemy na złoty kolor. Wystudzone ciasto smarujemy kremem (warstwami).

przygotowanie kremu: żółtka z cukrem ucieramy i łączymy je z masłem i spirytusem.
Na "Stefankę" układamy biszkopt i nakrapiamy go przegotowaną wodą z cukrem, cytryną i spirytusem. Smarujemy kremem, ewentualnie dżemem (jak lubimy).
Oba torciki (piętrowy) oblewamy czekoladą i dekorujemy według uznania.

Cudeńko śmietankowo-orzechowe
Marlena Maniak (Prokopów)

ciasto: 3 żółtka, 1/3 szklanki cukru pudru, 350 g mąki pszenne, 3/4 kostki margaryny
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 2 paczki ciastek "Petitek"
krem orzechowy:250 g orzechów, 1 szklanka gorącego mleka, 1 kostka masła, 15 dkg cukru pudru
krem śmietankowy: 0,75 l śmietany kremówki 30% lub 36%,1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżka żelatyny
polewa: 130 g margaryny,5 łyżek cukru pudru, 3 łyżki kakao, 2 łyżki wody, 1 łyżka żelatyny

przygotowanie ciasta: wszystkie składniki mieszamy na jednolitą masę. Wykładamy do wcześniej wysmarowanej i wyłożonej papierem do pieczenia blachy, pieczemy 20-25 minut w 180 stopniach.

przygotowanie kremu orzechowego:
orzechy mielimy na drobno w młynku, przesypujemy do miski i zalewamy 1 szklanką gorącego mleka. Mieszamy i odstawiamy do momentu wchłonięcia mleka przez orzechy. Masło ucieramy z cukrem pudrem i dodajemy wystudzoną masę orzechową. Ucieramy na gładką masę.

przygotowanie kremu śmietankowego:kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości wody i dodajemy do ubitej śmietany.

przygotowanie polewy:rozpuszczamy w rondlu margarynę, cukier puder i kakao. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie i dodajemy do reszty składników. Nie gotujemy!!! Mieszamy do rozpuszczenia. Następnie wystudzamy, dodajemy 5 łyżek kwaśnej śmietany.
Na wystudzone ciasto wykładamy krem orzechowy. Na wierzchu układamy ciastka "Petitki", następnie kładziemy ubitą śmietanę i ponownie układamy ciastka. Wszystko polewamy polewą i przystrajamy według własnego uznania.

,,Dziwak''
Monika Pawłowska Taczanów Pierwszy

składniki:15 dkg margaryny, 4 szklanki mąki, 2 jajka, 1 szklanka cukru, 3 łyżki kwaśnej śmietany, 1 łyżeczka sody,1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,3 łyżki miodu, (wszystko razem zgnieść jak na makaron),1 słoik powideł śliwkowych, 0,5 l mleka, 1 budyń śmietankowy (osłodzić 4 łyżkami cukru), 1 kostka masła (krem)

przygotowanie ciasta:pieczemy 4 płytki, ciasto dzielimy na cztery części. Pieczemy na równych blaszkach. Przekładamy warstwami: masę budyniową, powidła, masę budyniową, na ostatniej płytce lejemy polewę czekoladową.

,,Rodzynkowiec''
Magdalena Dobroś Sowina

ciasto:7 jajek, 1 szklanka mąki pszennej, 1 szklanka mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki, proszku do pieczenia, 1 szklanka cukru, 2 łyżki kawy, 30-40 dkg rodzynek, 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki
krem czekoladowy:60 ml mleka, 2 budynie czekoladowe na 1/2 l, 4 łyżki cukru, 1/2 kostki masła, 1 kostka margaryny, czekolada mleczna i gorzka

przygotowanie: rodzynki wieczór wcześniej zostawiamy do namoczenia w szklance spirytusu. Budyń gotujemy i zimny dodajemy do utartej margaryny. Masło roztapiamy w czekoladzie i dodajemy rodzynki. Cisto przekrawamy i smarujemy dżemem z czarnej porzeczki, Kładziemy na to 1/2 kremu czekoladowego. Drugą połowę biszkoptu smarujemy resztą kremu i kładziemy na to masę z rodzynek.

,,Piankowy sernik''
Ramona Jamborska Dobra Nadzieja

ciasto:3/4 kostki margaryny, 4 żółtka – białka odkładamy do masy serowej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia,1 szklanka mąki pszennej tortowej,3 łyżki cukru
masa serowa: 1 kg sera w wiaderku, 3/4 szklanki oleju, 3 budynie śmietankowe (po 40 g.)
11/2 szklanki mleka,1 cukier waniliowy, 6 żółtek (białka odkładamy)

przygotowanie ciasta: wszystkie składniki miksujemy, wykładamy na blaszkę posmarowaną tłuszczem.
przygotowanie masy serowej:żółtka ucieramy z cukrem waniliowym, dodajemy ser, budyń, olej i mleko. Wszystko dokładnie miksujemy.

piana: białka miksujemy na sztywno z szczyptą soli, dodajemy 1,5 szklanki cukru (można dodać trochę mniej) Miksujemy do rozpuszczenia się cukru, pianę dodajemy do masy serowej i dokładnie mieszamy - delikatnie wylewamy ciasto.
Sernik pieczemy 45-50 minut w temperaturze 170 stopni. Ważne! Sernik stygnie w piekarniku, w przeciwnym razie opadnie.

Placek "Kora"
Czesława Kubiak Piekarzew

ciasto:8 białek, 20 dk

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wielkopolskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto