Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Piła. Ciasteczka "jajeczka", babka, a może mazurek? Sprawdzone wielkanocne przepisy od pilskich seniorek z CAOSiN

TR
Świąteczne ciasteczka "jajeczka"
Świąteczne ciasteczka "jajeczka" Fot. Agnieszka Świderska
Co przygotować na ostatnią chwilę na wielkanocny stół? Mazurka? Babka gotowana? Ciasteczka "jajeczka"? A zamiast tradycyjnych jaj w majonezie może ragoût z warzywami? Mamy dla was cztery "last" sprawdzone, bo ulubione przepisy od "piątkowej" Grupy Kulinarnej z Centrum Aktywizacji Osób Starszych i Niepełnosprawnych w Pile. Sami byliśmy przy ozdabianiu ciasteczek "jajeczek". Zdradzamy, że sekret kwiatków tkwi w lukrze plastycznym, ale zwykły lukier przy odrobinie wyobraźni też może być niezwykły.

CIASTECZKA "JAJECZKA"

180 g zimnego masła
150 g cukru pudru
350 g mąki pszennej
1 duże jajko
1 żółtko
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub nasionka z 1 wanilii
szczypta soli

Wszystkie składniki zmiksuj, aż ciasto będzie tworzyło gładką kulę. Zamiast miksowania można posiekać je nożem i krótko wyrabiać, do połączenia. Ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut.

Po schłodzeniu odrywać kawałki ciasta i wałkować na grubość około 3 mm podsypując delikatnie mąką. Wykrawać kształt jajek. Układać na papierze do pieczenia zachowując nieduże odstępy. Przed pieczeniem można dodatkowo schłodzić przez 15 minut.

Piec w temperaturze 180 stopni przez około 12 minut, do lekkiego zezłocenia.
MAZUREK GIANDUIA
Spód:
170 g mąki pszennej tortowej
120 g zmielonych orzechów laskowych
50 g cukru
150 g masła
1 jajko

Masa czekoladowa:
80 ml śmietanki kremówki 30 %
300 g czekolady mlecznej z orzechami laskowymi

Dekoracja (opcjonalnie)
3 łyżki posiekanych i zrumienionych orzechów laskowych

Spód: Do miski przesiać mąkę pszenną, dodać zmielone orzechy laskowe, cukier i wymieszać. Dodać pokrojone na kawałeczki masło i miksować aż powstanie drobna kruszonka lub siekać do uzyskania drobnych kawałeczków. Następnie dodać jajko i zagnieść ciasto w jednolitą kulę lub dalej miksować aż składniki zaczną się łączyć. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 - 60 minut.

Ciasto włożyć pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia, rozwałkować na placek nieco większy niż forma i razem z papierem przenieść do blaszki, zdjąć górny papier. Ciastem wyłożyć spód formy a przy bokach zrobić 1 cm rant. Spód podziurkować widelcem i wstawić do lodówki na około 30 minut.

Piekarnik nagrzać do 160 stopni (góra i dół bez termoobiegu). Wstawić blaszkę z ciastem i piec przez około 35 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.

Masa czekoladowa: śmietankę zagotować w rondelku, odstawić z ognia, dodać połamaną na kosteczki czekoladę i mieszając roztopić, ostudzić. Wyłożyć na dobrze ostudzony spód, schłodzić jeśli czekolada nie jest jeszcze zastygnięta. Można udekorować posiekanymi i zrumienionym orzechami laskowymi.

BABKA GOTOWANA

6 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
100 g rodzynek
1 kostka palmy
aromat lub sok z 1/2 cytryny
1 łyżka koniaku lub spirytusu
1 mały proszek do pieczenia

Polewa:
1 szklanka cukru pudru
4 łyżki kakao
2 łyżki wody
1 łyżka masła

Cukier z margaryną utrzeć do białości. Białka oddzielić od żółtek. Dodawać po jednym żółtku do masy cały czas ucierając. Potem dodać mąkę przesianą z proszkiem oraz aromat i spirytus cały czas mieszając. Na końcu ubitą pianę i rodzynki przesypane odrobiną mąki.

Formę wysmarować, posypać bułką tartą, zamknąć formę, wstawić do garnka z wodą. Woda powinna być do wysokości ciasta, a garnek obciążyć, żeby forma nie pływała.

Gotować godzinę i 20 minut. Ostrożnie wyjąć formę, przestudzić i wyłożyć. Wszystkie składniki na polewę rozpuścić w rondelku i polać gotową babkę.

RAGOÛt Z WARZYWAMI

200 g pomidorków cherry
1 cebula
8 jajek
200 g pieczarek
4 łyżki masła
2 łyżki mąki
250 ml bulionu warzywnego
250 g kremówki
1 pęczek szczypiorku
sól
pieprz

Pomidorki cherry umyć i przepołowić. Cebulę obrać i posiekać w drobną kostkę. Pieczarki umyć, obrać i pokroić w ćwiartki. Jajka gotować na twardo w osolonej wodzie około 8 minut. Ugotowane jajka ostudzić, obrać i przekroić na pół. Na patelni roztopić dwie łyżki masła i zeszklić na nim cebulę. Kolejno wrzucić ćwiartki pieczarek oraz pokrojone pomidorki. Podsmażać, często mieszając. Doprawić solą i pieprzem.

Resztę masła roztopić w rondelku. Dosypać mąkę i podsmażyć, mieszając. Zalać bulionem i połączyć. Dodać kremówkę. Sos przez chwilę gotować. Do sosu dodać warzywa oraz grzyby z patelni oraz połówki jajek. Wszystko przez chwilę podgrzewać.

Szczypiorek opłukać, osuszyć i drobno posiekać. Dodać do ragoût. Gotowe danie przełożyć na talerze. Podawać na ciepło z bagietką, ugotowanym na sypko ryżem lub pieczonym ziemniakami z koperkiem.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pila.naszemiasto.pl Nasze Miasto