Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku na Starym Rynku w Poznaniu trwa mimo niepogody. Miłośnicy regionalnych wędlin, wypieków, miodów win i przeróżnych smakołyków mają wyjątkową okazję, by skosztować ich w stolicy Wielkopolski.

Festiwal Dobrego Smaku potrwa do wtorku, 15 sierpnia. Wydarzenia w ramach festiwalu dzieją się nie tylko na Starym Rynku, ale i w różnych miejscach w Poznaniu.

Podczas jedenastej edycji festiwalu można uczestniczyć w pokazach kulinarnych (na rynku oraz w wybranych poznańskich restauracjach), zakosztować nowych smaków podczas degustacji czy wziąć udział w warsztatach kulinarnych.

W niedzielę w ramach festiwalu o kuchni będą mówić mistrzowie - Jan Kuroń opowie o kulinarnej ekonomii
a Marco Ghia pokaże, jak smakuje Dolce Vita. Wszystko to na Scenie na Quadro w pasażu Arsenału.



Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku - PROGRAM


Sobota 12 sierpnia 2017

Jarmark Dobrego Smaku, Stary Rynek 12.00 – 21.00 (lub dłużej)
Konkurs Polska Nalewka Roku:
9.00 – 13.00 przyjmowanie zgłoszeń , Stary Rynek, biuro festiwalu
15.00 – 18.00 posiedzenie Kapituły Dobrego Smaku , Młyńska 12 (otwarte dla dziennikarzy)
20.30 ogłoszenie wyników, Scena na Quadro , Stary Rynek (pasaż k. Arsenału)
21.00 degustacja konkursowych nalewek (zaproszenia) , Młyńska 12

Warsztaty, degustacje, laboratoria
11.00 – 20.00 Parmigiano, Asiago, Gorgonzola– pokazy kulinarne i degustacje na stoisku Tak smakuje dolce vita , Stary Rynek
12:00 Burgery z Norbertem Rutkowskim , Restauracja SomePlace Else, Hotel Sheraton, ul. Bukowska 3/9
15:30 - 18:30 warsztaty kulinarne z Sebastianem Gołębiewskim, SUM – królewska ryba! , Restauracja Toga, Plac Wolności 13A (zaproszenia)
20.00 Łączenie smaków win i potraw – teoria i praktyka z Maciejem sokołowskim , TASTING ROOM, Wąska 1, Informacje i bilety http://www.ms-sommelier.pl

W ramach Kulturalny Stary Rynek także:
12.30 Spektakl dla dzieci, Scena na Quadro , Stary Rynek
19.00 SIELSKA, koncert , Scena na Qadro, Stary Rynek


Niedziela 13 sierpnia 2017

Jarmark Dobrego Smaku, Stary Rynek 12.00 – 21.00 (lub dłużej)
Warsztaty, degustacje, laboratoria
11.00 – 20.00 Parmigiano, Asiago, Gorgonzola– pokazy kulinarne i degustacje na stoisku Tak smakuje dolce vita , Stary Rynek
11.00 – 13.30 Warsztaty kulinarne dla dzieci z Katią Roman – Trzaską „DOJRZAŁY JAK SER” , Młyńska 12 (bezpłatne zapisy do 10 sierpnia lub do wyczerpania miejsc wkrawczuk.ofds@gmail.com)
13.00 Niezwykłe nalewki Zbigniewa Sierszuły, spotkanie degustacyjne, Restauracja Toga, bilety 75zł, wkrawczuk.ofds@gmail.com, tel. 668 040 140

16.00 – 17.00 POKAZY MISTRZÓW
Jan Kuroń – sprytna kuchnia, czyli kulinarna ekonomia
Marco Ghia - tak smakuje Dolce Vita , Stary Rynek (Scena na Quadro, pasaż Arsenału)

16.00 BEEF & WINE , Młyńska 12, 99 zł/os - płacisz raz i jesz, ile chcesz! Rezerwacje: k.kraul@mlynska12.pl, +48 509 104 771

18.00 Degustacja polskich serów zagrodowych z Gienem Mientkiewiczem SPOT., Dolna Wilda 87, Więcej informacji: www,spot.poznan.pl (rezerwacja miejsca: akademia@spot.poznan.pl)

Wydarzenia muzyczne:
19.00 – 22.00 Tango Milonga, argentyńskie klimaty na tarasie Arkadii , Plac Wolności, wstęp wolny

W ramach Poznań Food Days także:
Przegląd filmów kulinarnych Films For Food – Kino Pałacowe
Kolacja Filmowa – Concordia Taste
W tytce i na patyku – poznańskie restauracje w akcji
I szereg innych atrakcji Szczegóły: https://www.poznanfooddays.pl

W ramach kulturalny Stary Rynek także:
11.30 Koncert orkiestry dętej, srochy ratusza , Stary Rynek
12.30 Spektakl dla dzieci , Scena na Quadro, Stary Rynek
19.00 „Kameralny Poznań” koncert kwartetu puzonowego , Scena na Qadro, Stary Rynek


Poniedziałek 14 sierpnia 2017


Jarmark Dobrego Smaku, Stary Rynek 12.00 – 21.00 (lub dłużej)
Konkurs Kaczka po poznańsku :
12.00 – 17.00 posiedzenie jury , ABC Kuchni (otwarte dla dziennikarzy)
18.00 ogłoszenie wyników , Stary Rynek przy Fontannie Apolla

Warsztaty, degustacje, laboratoria
19.00 wieczór serowarów z Gienem Mientkiwiczem, warsztaty serowarskie , Restauracja Toga, Plac Wolności 13A (brak miejsc)

Wydarzenia muzyczne:
16.00 – 20.00 Jazz przy fontannach – jazz duo , Fontanna Apolla, Stary Rynek


Wtorek 15 sierpnia 2017

12.00 – 18.00 BIAŁA PARZONA WIELKOPOLSKA - Wielkie gotowanie i degustacja białej parzonej z wody, z grilla i na inne sposoby, stoisko informacyjne i pokazy kulinarne. Impreza Kiełbasa Biała Parzona Wielkopolska realizowana jest w ramach projektu kiełbasa biała parzona wielkopolska w drodze do Unii Europejskiej i finansowana z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego. Organizatorem wydarzenia jest Krajowa Rada Izb Rolniczych wspólnie z Wielkopolską Izbą Rzemieślniczą.

Jarmark Dobrego Smaku, Stary Rynek 11.00 – 19.00
Warsztaty, degustacje, laboratoria
11.00 poranek serowarów z Gienem Mientkiwiczem, warsztaty serowarskie , Restauracja Toga, Plac Wolności 13A (bilety 60zł: kontakt@ofds.pl do 10 sierpnia)

wydarzenia muzyczne
12.00 korowód i występy zespołów folklorystycznych – Międzynarodowy Festiwal Folkloru Integracje
14.00 – 17.00 Jazz pod muzeum – jazz duo , okolice Muzeum Instrumentów Muzycznych, Stary Rynek



Gastronomia

Komentarze (0)

Podane dane osobowe będą przetwarzane przez Polska Press Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie. Podanie danych jest dobrowolne. Pozostałe informacje na temat celu i zakresu przetwarzania danych osobowych oraz Twoich praw znajdziesz w regulaminie. Dodając komentarz akceptujesz regulamin.

Zaloguj się / Zarejestruj się!

Brak komentarzy. Możesz być pierwszy!