Na Sylwestra najlepszy szwedzki stół: Przekąski na jeden kęs

Nic tak nie sprawdza się podczas imprez jak szwedzki stół. A na nim pyszne przekąski, które można przygotować wcześniej i w krótkim czasie

Sylwester i następujący po nim karnawał to czas hucznego świętowania, dobrej zabawy i wielkiego ucztowania. Czym jednak byłaby zabawa bez przepysznego jedzenia? Najlepiej podczas tego typu imprez sprawdza się szwedzki stół. Można z niego "złapać" szybko jakąś przekąskę i bawić się dalej.

Menu karnawałowej imprezy najlepiej zestawić z dań, które można przygotować wcześniej i przede wszystkim w krótkim czasie.

Do takich zaliczają się sałatki, drobne ciasteczka, muffinki, tartinki, tapas oraz różne dipy, sosy i dodatki, z których goście sami mogą komponować swoje potrawy, np. oliwki, grzybki, czosnek marynowany, kabanosy, nachosy czy pomidorki koktajlowe.

Przedstawiamy kilka pomysłów na przekąski, które mogą się znaleźć na szwedzkim stole w Sylwestra:



Ruloniki z łososia na krakersach


Składniki:

100 g łososia wędzonego

1 opakowanie serka mascar-pone

1 opakowanie krakersów

świeży koperek


Sposób wykonania:

Na talerzu ułożyć krakersy. Plastry łososia pokroić na małe (ok. 3 cm na 1 cm) paseczki. Łyżeczką deserową na paseczki nałożyć serek mascarpone. Każdy paseczek zwinąć w rulonik i ułożyć na krakersach. Udekorować listkiem koperku.


Kolorowe ruloniki ze schabem tradycyjnym


Składniki:

40 dag schabu tradycyjnego z kaszubskiej wędzarni

4 serki topione

1 słoik majonezu

1 papryka żółta i 1 czerwona

główka sałaty

zielony ogórek

5 dużych placków tortilla


Sposób wykonania:

Placki tortilla posmarować serkiem topionym, ułożyć na nim plastry schabu, następnie sałatę i troszkę majonezu.
∨ Czytaj dalej

Papryki oraz ogórka pociąć w cienkie słupki i ułożyć wzdłuż na środku naleśnika. Całość delikatnie zawinąć, tak by powstała rolada. Czynność powtórzyć z każdym naleśnikiem. Rolady zawinąć w folię aluminiową i schować do lodówki na co najmniej kilka godzin. Po wyjęciu z lodówki pokroić na małe 5-cm roladki. Podawać na dużym talerzu na liściach sałaty karbowanej.


Nachosy z serem i sosami



Składniki:

2 opakowania nachosów

2-3 rodzaje sera żółtego

250 g mięsa mielonego

pieprz cayene

sos salsa (1 cebula, 1 puszka krojonych pomidorów, 2 ząbki czosnku, 1 papryczka chilli, sól, pieprz, papryka ostra)

gęsta śmietana

sos guacamole (2 miękkie avocado, pół cebuli drobno posiekanej, limonka, pomidor, sól, pieprz, chilli w proszku)


Sposób wykonania:

Mięso doprawiamy solą, pieprzem i podsmażamy na patelni. Ser ucieramy drobno na tarce i mieszamy. Foremkę wykładamy warstwą nachosów, które posypujemy mięsem i utartym serem. Powtarzamy tak kolejne warstwy. Na samej górze posypujemy grubą warstwą sera i pieprzem cayene. Wstawiamy do piekarnika na ok. 15 minut.

Po wyjęciu z piekarnika podajemy z trzema sosami: salsa, guacamole i gęstą śmietaną.


Sos salsa - Cebulę drobno posiekać i zrumienić na patelni, następnie dodać pokrojony w plasterki czosnek. Gdy cebula będzie złotobrązowa, dodać pomidory. Całość powoli podgrzewać. Dodać drobno pokrojoną papryczkę chilli i przyprawy. Gdy zgęstnieje, ostudzić.


Sos guacamole: Avokado roz-gnieść widelcem, skropić sokiem z limonki, dodać drobno posiekaną cebulę i pomidory oraz przyprawy. Wszystko wymieszać.


Owoce nadziewane mascarpone



Składniki:

2 granaty

2 pomarańcze

2 brzoskwinie

300 g serka mascarpone

2-3 łyżki cukru pudru

4 jaja

1 opakowanie biszkoptów po-dłużnych

przyprawa do sernika i mas serowych


Sposób wykonania:

Żółtka ubić z cukrem pudrem, wymieszać z serkiem mascarpone, dodać przyprawę do sernika i mas serowych, następnie dodać ubite białka i delikatnie wymieszać. Owoce pokroić na połówki, wydrążyć, w otrzymane "foremki" ułożyć po biszkopcie, następnie uzupełnić masą serową, udekorować owocami i biszkoptem. Odstawić na kilkadziesiąt minut w chłodne miejsce.


Komentarze (0)

avatar

Brak komentarzy. Możesz być pierwszy!

Wybierz kategorię