Już od poniedziałku, 15 stycznia, co tydzień „Głos Wielkopolski” będzie można kupić z książkami z kolekcji „Nowoczesna kuchnia polska” autorstwa słynnych mistrzów smaku – Roberta Makłowicza i Piotra Bikonta.
To seria stworzona specjalnie dla „Głosu Wielkopolskiego” i innych dzienników regionalnych. Składa się z 18. starannie wydanych książek, z których każda ma 64 strony. Utworzą one księgę kucharską z ponad 540 przepisami.
– To książka, z której warto korzystać – mówi Robert Makłowicz. – Oprócz przepisów, są w niej historie dotyczące pochodzenia dań, wtręciki kulturowo-historyczne, smaczki, dzięki którym poznajemy tradycje i korzenie konkretnego dania. Myślę, że właśnie w taki sposób trzeba do kuchni podchodzić.
Choć kolekcja prezentuje kuchnię nowoczesną, na stronach nie zabraknie przepisów tradycyjnych.
– Zrobiliśmy również ukłon w kierunku kuchni regionalnych. Regionalizm to jest coś, o czym w PRL-u zapomnieliśmy – wyjaśnia Makłowicz.
Pierwszy tom – „Przekąski zimne” będzie można kupić z „Głosem Wielkopolskim” 15 stycznia. Kolejne – w każdy następny poniedziałek. Cena „Głosu Wielkopolskiego” z książką to jedyne 4,99 zł.
Kolejne tomy
CIEPŁE PRZEKĄSKI 22 stycznia
SAŁATKI 29 stycznia
ZUPY 5 lutego
PIEROGI, NALEŚNIKI, PLACKI 12 lutego
MAKARONY I KLUSKI 19 lutego
POTRAWY Z KASZY I RYŻU 26 lutego
WARZYWA 5 marca
GRZYBY 12 marca
RYBY 19 marca
DRÓB 26 marca
WIEPRZOWINA 2 kwietnia
WOŁOWINA I CIELĘCINA 16 kwietnia
BARANINA I JAGNIĘCINA 23 kwietnia
DZICZYZNA 30 kwietnia
SŁODKIE WYPIEKI 7 maja
DESERY 14 maja
PRZETWORY I NALEWKI 21 maja
Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?