Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

KROTOSZYN: II Powiatowy Konkurs Gastronomiczny „Młody Kreator Sztuki Kulinarnej” w ZSP nr 3 [ZDJĘCIA]

Marcin Szyndrowski
W sobotę, 23 marca w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych im. Jana Pawła II nr 3 Krotoszynie odbył się II Powiatowy Konkurs Gastronomiczny „Młody Kreator Sztuki Kulinarnej”, który został zorganizowany przez w Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych im. Jana Pawła II nr 3 w Krotoszynie pod patronatem Starosty Krotoszyńskiego oraz Prezesa Krotoszyńskiej Izby Rzemieślniczej.

Konkurs adresowany był dla uczniów szkół podstawowych,gimnazjum i uczniów szkół ponadgimnazjalnych o profilu gastronomicznym z powiatu krotoszyńskiego. Konkurs miał zachęcić młodych kucharzy do doskonalenia swoich umiejętności poprzez otwartość i aktywny udział w życiu środowiska kulinarnego oraz kultywowanie i pogłębianie wiedzy i sztuki kulinarnej w branży gastronomicznej, podniesienie poziomu kształcenia zawodowego.

Kulinarne zmagania przyczyniły się do rozwijania współzawodnictwa pomiędzy uczniami oraz nawiązywania współpracy między szkołami. Stał się okazją do rozwoju uzdolnień i zainteresowań a także promocją talentów młodych kucharzy. Temat tegorocznego konkursu brzmiał: „Wykorzystanie makaronu w potrawach współczesnej kuchni polskiej z uwzględnieniem kuchni włoskiej”. Uczestnicy mogli wykazać się kreatywnością i pomysłowością przygotowując i eksponując potrawy.

Do przygotowania wyrobów konkursowych można było wykorzystać różnorodne produkty spożywcze, które określone były w regulaminie. Na przygotowanie wyrobów konkursowych uczestnicy mieli 45 minut. W konkursie udział wzięło 5 uczniów szkół ponadgimnazjalnych i 7 zespołów dwuosobowych ze szkoły podstawowej i gimnazjum. Wszystkie dania konkursowe uczniów biorących udział w konkursie były wykonane na bardzo wysokim poziomie.

W skład komisji konkursowej powołanej przez dyrektora ZSP nr 3 do przeprowadzenia konkursu weszli: przewodniczący Mariola Kaczmarek - nauczyciel przedmiotów zawodowych gastronomicznych w ZSP nr 3, absolwent naszej szkoły - uczestnik IV edycji Hell’s Kitchen – Tomasz Ptak, Marcin Pondel – właściciel i szef kuchni restauracji „Pasja”, Piotr Wawrzyniak –właściciel restauracji „Wawrzyniak” z Perzyc oraz dwie z Pań opiekujących się młodzieżą biorąca udział w konkursie: Honorata Paluszkiewicz – Flak oraz Karolina Wasielewska.

Ocenie Jury podlegało: przygotowanie stanowiska pracy, czystość pracy, profesjonalizm, zużycie surowca, wygląd i aranżacja wyrobu, dobór składników, walory smakowe, oryginalność wyrobu oraz sposób i estetyka podania wyrobu.

Komisja konkursowa II Powiatowego Konkursu Gastronomicznego w kategorii uczniów szkół ponadgimnazjalnych przyznała: I miejsce – Marcinowi Gorzkowskiemu –ZSP nr 3 im .Jana Pawła II w Krotoszynie , II miejsce – Iwonie Sosnowskiej - ZSP nr 3 im .Jana Pawła II w Krotoszynie, III miejsce Oliwii Lorentowicz- ZSP Zduny im. J.Kilińskiego.

W kategorii uczniów szkół podstawowych i gimnazjum: I miejsce –Patrycji Wilkowskiej i Wiktorii Podlasz –ZSP Zduny, II miejsce – Jakubowi Turek –Gimnazjum Kobylin, III miejsce – Matyldzie Zimmeramann i Maurycemu Maciaszkowi - Szkoła Podstawowa Zduny.

Za udział w konkursie szkoły oraz uczniowie otrzymali dyplomy i drobne upominki. Zdobywcom trzech pierwszych miejsc wręczono nagrody rzeczowe. Podczas konkursu uczestnikom, opiekunom i zaproszonym gościom organizatorzy umilili czas pokazem filmów promujących szkołę oraz słodką przekąską w kawiarence przygotowanej przez młodzież.

Punktem kulminacyjnym był pokaz kulinarny wykonany przez mistrza naszej szkoły Tomasza Ptaka, który przygotował stek z polędwicy wołowej, purre z pietruszki z nutą białej czekolady i aksamitnym sosem na bazie wina, tymianku i jerzyn w syropie. Wszyscy uczestnicy i obserwatorzy uznali zgodnie, że konkurs stał na wysokim poziomie. Uczniowie chętnie biorą udział w konkursie, ponieważ zdobywca I miejsca poza nagrodami rzeczowymi jest zwolniony z konieczności zdawania egzaminu czeladniczego. Kolejne zmagania już za rok. Już dziś zapraszamy.

Szczególne podziękowania należą się sponsorom, którymi są: Starostwo Powiatowe w Krotoszynie, Krotoszyńska Izba Rzemieślnicza, Hotel Restauracja „Wawrzyniak” z Perzyc, Restauracja „Pasja” ze Zdun, Hotel „Zajazd pod Szyszkami” z Krotoszyna, ZSP nr 3 oraz Koło Gastronomiczne działające przy szkole.

tekst i zdjęcia: ZSP nr 3

od 7 lat
Wideo

Jak głosujemy w II turze wyborów samorządowych

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na krotoszyn.naszemiasto.pl Nasze Miasto